Opinie

Cine ridică sabia, de sabie va pieri

foto www.adevarul.ro

Ieri am urmărit toată ziua documentare despre cel de-al doilea război mondial pe Național Geographic. Cel mai mare dezastru uman din toate timpurile. Este vorba de uciderea a 73 de milioane de oameni între care 50 de milioane de civili. În cadrul soluției finale au fost exterminați 6 milioane de evrei. Cifrele astea sunt reci însă dacă ne gândim că în spatele lor se găsesc oameni cu vise, cu familii, cu speranțe, de foarte multe ori chiar copii care nu înțeleg ce se întâmplă, putem să ne dăm seama mai bine de ororile și distrugerile acestei conflagrații. Mi-a  atras atenția în mod deosebit povestea Annei Frank care la vârstă de 15 ani a fost exterminată în lagărul nazist de la Bergen-Belsen împreună cu sora ei, Margot, mai mare cu trei ani. În urmă Annei a rămas un jurnal, o adevărată capodoperă literară, care s-a vândut în peste 30 de milioane de exemplare.

Anne Frank
foto wikipedia

Se pare că omenirea are memoria scurtă și este posibil oricând să se întâmple ceva similar. Dar de unde a început totul ? În mod evident de la doctrina național-socialistă a lui Hitler. Ce spune această doctrina ? Că există o rasă superioară, rasa ariană, o rasă care trebuie să extermine pe toți cei care nu sunt arieni, în primul rând evreii, țiganii, și popoarele slave. Ei sunt cancerul omenirii pe care arienii sunt obligați să-l elimine cu scârbă. Mișcarea nazistă a avut un caracter puternic mistico-religios. Hitler era catolic. S-a folosit de religia creștină pentru a-și justifică pornirea criminală împotriva evreilor acuzându-i că nu l-au recunoscut pe Iisus și trebuie să dispară. Având în vedere că am găsit aceeași explicație și la Nae Ionescu mă gândesc că totuși Hitler nu auzise de ideologul mișcării legionare din România dar invers e foarte posibil. La noi se tot folosește pentru Nae Ionescu sintagma’’o personalitate controversată’’, nu, Nae Ionescu este pur și simplu doctrinarul și ideologul mișcării legionare. Și trebuie să avem curajul să spunem că de sub pulpana lui au ieșit o seamă de intelectuali de marcă ce au sprijinit necondiționat mișcarea lui Corneliu Zelea Codreanu, o mișcare de o violență indiscutabilă, fanatică, mistică și religioasă. E vorba de Mircea Eliade, Emil Cioran, Constantin Noica și alții. Aceștia au scris cu sârg în presa legionară a vremii și au aplaudat toate crimele mișcării fără să clipească. Aceasta a fost marea dramă a intelectualității interbelice din România, s-a atașat unor mișcări extremiste de dreapta care promovau crima ca armă politică în timp ce în Franța, spre exemplu, intelectualii s-au raliat mișcării de stânga socialiste.

pogrom în Liov ( Polonia acum Ucraina) evreica fugărită de agresori
foto: wikipedia

Am găsit simbolul nazist ‘’zvastica’’ când citeam despre o religie indiană foarte veche și foarte pacifistă, jainismul. Bineînțeles că acest simbol avea o cu totul și cu totul altă semnificație religioasă față de cea dată de hitleriști.

Deci totul a pornit de la explicația absolut primitivă a sărăciei și frustrărilor prin învinuirea ălora, a străinilor, a evreilor. Trebuie să recunoașteți că și astăzi există destul de des această tendință, de a da vină pe alții pentru ceea ce nu sunt în stare unii să facă, în general pe străini. E specific așa-ziselor mișcări naționale. Explicația a prins extraordinar de bine la poporul german și au pornit la război cu gândul să distrugă totul în jurul lor, războiul total.

Dacă în Germania, Hitler a găsit originea mișcării lui în mituri și mișcări mistice ariene, în România, intelectualii legionari au inventat dacomania. În mod eronat se consideră că această mișcare a fost generată de securitatea naționalistă a lui Ceaușescu, ei doar au preluat-o de la dușmanii lor de moarte, legionarii. Mai trebuie spus că în cadrul mișcării erau promovate violențele, cruzimile, tortura și asasinatul. Se formaseră ritualuri specifice pentru eliminarea adversarilor. Pe lângă crimele politice vreau să amintesc de pogromurile împotriva evreilor de la București, Iași și Dorohoi. Aceste acțiuni de ucidere a evreilor au fost executate de membrii legiunii și de mareșalul Antonescu. Cu toate că astăzi sunt negate de foștii legionari și de adepții lui Antonescu o logică simplă ne arată că au existat. Atât Antonescu cât și legionarii se manifestaseră în mai multe rânduri împotriva evreilor cu o violență egală cu a lui Hitler. În mod clar aceste acțiuni le aduceau un plus de încredere în față stăpânului criminal din Germania nazistă. Mai mult, populația de origine română a sprijinit aceste crime inumane, a denunțat, a jefuit, a violat și chiar a linșat, fără nici cea mai mică remușcare. Adică după ce au făcut toate aceste fapte abominabile s-au dus acasă și s-au culcat liniștiți în paturile lor.

În 1937, înainte de începerea războiului, partidul legionar ‘’Totul pentru țară’’ a lui Codreanu, a devenit a treia forță politică din România, având 66 de parlamentari. Asta arată că exista un segment important din populație care susținea acțiunea violentă și asasinatul politic pentru că deja erau cunoscute metodele și intențiile mișcării. Alianța cu Germania și intrarea în război ca aliați împotriva Rusiei bolșevice a avut un larg sprijin popular. În felul acesta România a dat un credit iresponsabil tuturor acțiunilor inumane desfășurate de naziști. Trenurile pline cu evrei deportați au fost livrate în baza acestei strânse prietenii. 

pogromul de la București, cadavre pădurea Jilava
foto: Ciofalca

Odată cu dezastrul de la Stalingrad, pentru care nemții ne învinovățesc și astăzi, România a devenit o țară învinsă și o țară ocupată. Din punctul meu de vedere cam asta e marea realizare a generației de intelectuali interbelici, au dus România într-un război pe care l-a pierdut iar apoi au pus țara în lanțuri pentru 45 de ani.

Astăzi m-au înjurat doi legionari pentru că mi-am permis să pun două articole despre pogromurile de la București și Iași. Degeaba încercă unii și alții să caute scuze și argumente pentru acțiunile acestor oameni în perioada interbelică, legionarii rămân aceiași oameni primitivi și lipsiți de umanitate.

pogromul de la Iași
foto: wikipedia

Eu cred că pentru o societate normală, civilizată, modernă, cel mai mare pericol îl reprezintă în continuare mișcările extremiste. În violență, haos, război, nu se poate trăi. Din acest motiv resping în mod categoric cetățeniicare au convingeri naționaliste, fundamentalist creștine, comuniste, și toate combinațiile rezultate din acestea. Sunt alături de toate grupurile de oameni persecutați de majoritate cu toate că în mod natural și eu fac parte din majoritate. Mă voi opune oricăror abuzuri făcute de majoritate, ceea ce va îndemn să faceți și voi.       

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Ti-a placut articolul? Sustine acest blog cu un share!

Te-ai abonat cu succes!

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Nuculus will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.