Opinie

Cati Andronescu, la revedere

O știre venită pe surse și publicată de un cotidian spune că Ecaterina Andronescu nu va mai prinde loc pe listele PSD. Nu credeam să mai prind ziua asta, doamna Andronescu părea o nemuritoare, o pisica cu șapte vieți. Indiferent câte căderi a avut, câte gafe, câte nerealizări, ea ajungea permanent în picioare.

Pe Cati a adus-o în politica mare Ion Iliescu. Pe Ion Iliescu l-a adus în politica mare chiar Nicolae Ceaușescu, în organele de conducere ale PCR, când l-a mazilit pe Alexandru Drăghici, sinistrul ministru de interne stalinist a lui Dej. Cam ăsta e filonul din care își extrage seva doamna Andronescu. A intrat în politică în PDSR încă din 1996 după ce fusese deja secretar de stat un an și ceva în guvernul Văcăroiu, așa după cum chiar ea declara. Pentru cei care nu își mai aduc aminte de guvernul Văcăroiu amintesc câteva nume de miniștrii : Mihail Golu, studii la Universitatea de Psihologie Lomonosov din Moscova, Petre Sălcudeanu, studii la facultatea de Critică și Literatură din Moscova, Petre Ninosu, ginerele ministrului de externe ceaușist Corneliu Mănescu. Era epoca de tranziție, a unui ‘’președinte pentru liniștea noastră’’, a comunismului cu față umană. În anul în care Ecaterina Andronescu intra în politică în PDSR, Ion Iliescu își încheia primul mandat de președinte. După patru ani în Camera Deputaților, în 2000, Cati Andronescu ajunge pentru prima oară ministru al Educației în guvernul Năstase. Iliescu se întoarce la Cotroceni pentru cel de-al doilea și ultimul său mandat. E colegă cu Rodica Stănoiu, Octav Cosmanca, Tiberiu Mușetescu, dar și Geoană și Ponta. În guvernul Năstase a fost considerată omul lui Iliescu. Cu toate astea, chiar după mazilirea lui Iliescu din propriul partid, Ecaterina Andronescu a supraviețuit politic trecând abil de fiecare dată în tabăra câștigătorilor. În felul acesta a trecut cu succes prin epoca Geoană, Ponta și chiar Dragnea. A mai fost nominalizată ministru al Educației de către PSD în guvernele Boc, Ponta și Dăncilă. Ultima numire a venit ca urmare a unui șantaj public făcut printr-o scrisoare agresivă la adresa lui Dragnea, scrisoare în care îi cerea să-și dea demisia. Declara doamna ministru că ‘’nu e de vânzare’’ și ca urmare nu va acceptă o nominalizare din partea echipei conduse de Dragnea, propunere ce nu fusese făcută încă. La două luni, luptătoarea pentru reforma în partid a acceptat fără să clipească numirea pentru a patra oară în funcția de ministru al educației și apele s-au liniștit printr-un troc la vedere.

Situația învățământului românesc este foarte bine cunoscută, primele locuri în Europa la analfabetism funcțional, abandon școlar, școala românească nu mai prezintă niciun fel de credibilitate. Universitățile din România nu apar sau apar pe ultimele locuri în topurile de specialitate. Apariția fabricilor de diplome a bulversat în mod grav evaluarea competențelor cu implicații ireversibile la cel mai înalt nivel. Într-o țară în care toată lumea își dorește să fie șef, toată lumea îi dorește să aibă cât mai multe diplome, instituțiile de învățământ private au început să livreze în neștire hârtii fără acoperire în cunoștințe dar care au putut foarte bine să fie utilizate pentru ocuparea a diverse funcții nemeritate. Datorită deciziilor pripite, a revenirilor, a măsurilor neduse până la capăt, doamna Andronescu a căpătat porecla de ‘’Abramburica’’. În scandalul diplomelor de la Spiru Haret nu a reușit decât să stârnească o furtună într-un pahar cu apă, toate măsurile luate atunci fiind imposibil de pus în practică. Eu cunosc și astăzi persoane care au terminat facultatea la secții neacreditate, s-au angajat la stat în ministere și își iau leafa liniștiți așteptând pensia.  Un cetățean și-a falsificat diploma de Bac ca și când l-a luat la 32 de ani și pe baza acestui fapt a ajuns profesor universitar la o obscură universitate dintr-un oraș mic asa că  faptul relatat de mine mai sus e frecție la un picior de lemn. Doamna Andronescu a mai făcut ceva, a organizat școala în așa fel încât rata de promovabilitate la Bac să fie cât mai mare, dar nu prin acumularea de cunoștințe, prin ușurarea subiectelor de examen. Să se dea la toată lumea, să ajung Bac la toată lumea. În nebunia iscată de învățământul privat acesta era singurul examen care mai oprea impostorii și goana lor după diplome cât mai multe în toate domeniile ‘’că nu se știe când îți sunt de folos’’. Dacă școală românească arată așa cum arată astăzi atunci o mare parte din responsabilitate ii revine doamnei Andronescu, este ministrul cu cele mai multe mandate. Am văzut că se apară spunând că a încercat. Îmi pare rău, în acest domeniu sensibil nu e suficient să încerci, e vital să reușești. În demnitatea de ministru al Educație este nevoie de o persoană puternică gata să-și ducă cu încăpățânare la capăt proiectele. Este evident pentru toată lumea că sunt multe interese, sunt presiuni, există o grămadă de păreristi, dar tocmai din acest motiv nu se poate cu jumătăți de măsură. Însă doamnei Andronescu i-a plăcut mai mult să nu supere având de fiecare dată gândul la următorul mandat. Fiind invitată extrem de des la tot felul de emisiuni doamna Andronescu s-a exprimat că este interesată de educație. Din păcate doamna Andronescu, educația nu mai este interesată de dumneavoastră. Am avut suficient timp să vedem ce sunteți în stare să faceți, ne-am lămurit, e cazul să vă gândiți la altceva.

Nu mai puțin relevante sunt acuzațiile de plagiat în teza de doctorat aduse doamnei Cati în cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung. Doamna ministru a respins aceste afirmații însă nu putem să nu ne amintim că tot dansa s-a ocupat intens de spălarea de aceleași învinuiri aduse șefului ei, domnul Ponta. Domnul Ponta și-a asumat situația și a recunoscut implicit renunțând la titlul de doctor. Nu în ultimul rând doamna Andronescu a fost acuzată de corupție în dosarul Microsoft , acuzații de care a scăpat nu în urma unui proces, a scăpat în urma prescrierii faptelor. 

De altfel societatea romanească s-a schimbat profund, dacă în anii 90 se vota pentru continuitate fără Ceaușescu, astăzi se votează pentru modelul occidental. Lumea vrea ‘’o țară ca afară’’ dar nu ca în Rusia sau Coreea de Nord. La Timișoara a ieșit primar un cetățean german, la sectorul 1 a ieșit Clotilde, asemenea lucruri erau de neimaginat în perioada lui Iliescu. Astăzi se promovează oameni cu studiile făcute în Franța, Germania, Anglia sau SUA, vremea facultăților la Moscova a trecut. Până și pesediștii și-au dat seama că nu mai pot continua așa, e momentul ca dinozaurii politicii românești să iasă la pensie.

Așa că doamnă, va doresc o pensie lungă și frumoasă, noi ne-am cam pierdut timpul cu dumneavoastră.

This Post Has 3 Comments

 1. Viktor Reply

  Este desigur la moda sa izbesti cu copitele sau, ma rog, cu vreo ranga feroviara, in cineva de la PSD. Dar macar incercati sa nu mintiti. Ecaterina Andronescu s-a format in Facultatea de Chimie Industriala sub semnul unor mari profesori si mentori in frunte cu Costin Nenitescu (daca ati auzit cumva de el printre vagoanele al caror proprietar sunteti). Nu treceau acolo teze plagiate (de altfel ma indoiesc ca stiti cu adevarat ce e aia un plagiat). Repetarea unei golanii a unui Karl Peter Schwarz, mercenar al luptei anti-PSD si gazetar fara pregatire, nu va pune intr-o lumina buna, doar va arata tendentiozitatea si rautatea specifica tuturor celor care au ratat politica de dreapta – inscrieti-va in USR, acolo stilul de golaneala politica e la apogeu. Pana si unul de teapa lui K.P.S nu a indraznit sa vorbeasca de teza plagiata ci de o lucrare de master a cuiva condus de Ecaterina Andronescu. La vagoanele Dv, cand cineva fura un oblon, sunteti si Dv complice?

  Iar povestea cu Microsoft – lasati-o balta! ce ancheta a fost aia in care nimeni de la firma mama nu a fost deranjat? Nu prescrierea a contat ci lipsa totala de probe in aceasta inscenare – una din multele la comanda ofiterilor SRI bagati in toate anchetele. La asta n-ati avut nimic de spus, nu-i asa?

  Pe scurt, propaganda anti-PSD se plateste bine? sau faceti voluntariat?

  • nucumorar Reply

   Bună ziua domnule Viktor(?),
   Mulțumesc pentru opiniile libere exprimate față de articolul meu. Recunosc că m-au enervat și mă enervează în continuare persoanele care încearcă să se legitimeze amintind în permanență ce profesori au avut ei. În general ăștia care termină facultăți particulare tot amintesc ce profesori au avut ei într-o încercare penibilă de a se pune într-o lumină mai bună. Da, doamna Andronescu a fost colegă în cadrul domeniului ei cu ”savantul de renume mondial” Elena Ceaușescu. Cam ăsta era nivelul minunatului domeniu al chimiei. Chimiste sunt cele două cercetătoare care au luat anul acesta premiul Nobel, nu doamna Andronescu. Doamna Andronescu și-a dedicat viața politicii nu laboratorului. Nu înțeleg de ce aveți impresia că termenul de plagiat este atât de dificil, se poate numi și ”furt intelectual”‘. În România e de notorietate faptul că se copiază la greu tezele de doctorat. În ceea ce o privește pe distinsa doamna eu nu am făcut decât să reamintesc acuzațiile ce i se aduc menționând și faptul că ea le-a respins. Legat de Microsoft sunteți într-o eroare, nu compania a fost prejudiciată, ci statul român, adică noi, fiecare dintre noi. Pe noi, în cadrul acestei organizări de stat, ne reprezintă procurorii care ar avea datoria să ne păzească de corupție și furturi. Apucăturile astea de anii 90 când alde VC Tudor vomita frecvent tot felul de glumițe porcoase, aduse din mahalaua în care se născuse, împotriva celor ce-i erau adversari sunt apucături de activiști PCR. Contra-argumente subțiri la adresa articolului în schimb o grămadă de remarci la adresa mea. Vă descalifică domnule Viktor o asemenea abordare. În ceea ce privește cenzura mi-am luat libertatea de a bloca tot felul de ”spamuri” ce vin în valuri, dezavantajele tehnologiei. Bineînțeles că nu folosesc și nici nu sunt de acord cu folosirea unui limbaj licențios, vulgar.
   Ceea ce am uitat însă să scriu despre minunata doamnă Andronescu este că în campania electorală a PSD a garantat pentru Vanghelie. Mare om, mare caracter.
   Până la urmă am fost foarte îngăduitor față de ce ar fi meritat după toți anii ăștia catastrofali din învățământul românesc. Înțeleg că pe dumneavoastră vă mulțumește nivelul la care s-a ajuns.

 2. Viktor Reply

  Comentariul asteapta moderare – trebuie citit „Comentariul trebuie sa treaca prin cenzura” (cenzura democratica fireste, si anti-comunista, nu ca ailalta, nu-i asa?)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

error

Ti-a placut articolul? Sustine acest blog cu un share!

Te-ai abonat cu succes!

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Nuculus will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.