Opinie

Calul și roboții

Mi s-a întrerupt internetul, pur și simplu calculatoarele nu se mai conectau. M-am gândit în prima fază că am uitat să-l plătesc. Când uit să-l plătesc, apare un mesaj unic pe toate ferestrele, o somație, o notificare. Nu o citesc pe toată pentru că mă plictisește, e lungă și oficială, știu totuși că am uitat să plătesc internetul și atunci mă grăbesc să fac plata de pe telefon. De dată asta însă nu a apărut mesajul ăsta. Am sunat la firma de cablu. Mi-a răspuns un robot uman-femeie. La început, când răspundeau roboții ăștia umani, credeam că e o operatoare și încercam să vorbesc cu ea. În timp ce eu mă prezentam, ea continua să-și spună discursul fără să mă bage în seamă. Bineînțeles că mă simțeam penibil, cum să nu-mi fi dat seama că vorbesc cu un robot. Un robot- femeie. Am observat că niciodată nu sunt bărbați. M-am gândit odată să o înjur, să văd dacă îmi răspunde, dacă recunoaște cuvinte obscene. Dar cum să înjuri o femeie, chiar dacă e robot.

Pentru informații legate de factură apăsați tasta 1, pentru informații tehnice apăsați tasta 2, etc. V-am identificat după numărul de telefon de la care ne sunați și aveți un contract. În zona dumneavoastră este o intervenție, timpul maxim de remediere este până la, o pauză, ora optsprezece. În preistoria roboților telefonici te repartiza într-un târziu la o ființă umană, o voce de om, acum nu mai e cazul, te rezolva robotul până la capăt. 

Nu știam dacă trebuie să spun ceva, să mulțumesc, să-mi arăt indignarea. În fața cui ? A unui robot.

Dacă doriți să reinițializați conversația apăsați tasta 1. Ce să mai discut că eu n-am spus nimic și nici măcar n-am simțit că am fost ascultat de cineva.

Am rămas buimac neștiind ce să fac, mă uităm la telefon, mă gândeam, situația e absolut stupidă.

Un fior rece m-a cuprins pe șira spinării, semn clar că nu sunt robot, încă. Roboții ăștia telefonici au și ei șefi, poți să-i reclami superiorului ? Aș vrea să-mi cumpăr și eu un robot d”ăsta, să vorbescă el în locul meu, să facă el toate reclamațiile, să se intereseze el de facturi, etc. Apoi aș vrea să văd o ceartă cu înjurături de mamă între niște roboți, sau roboții ăștia nu se înjură ca noi. 

Poate că au tăiat cablul niște copii care voiau să chiulească de la școală, de la școala on-line. Poate mă dau ăștia afară de la serviciu că nu-mi fac lucrările, pe ei nu-i interesează compania de cablu și toți roboții ei.

Am avut un pic de timp să citesc o carte începută în ultima mea călătorie cu trenul. Murakami. Mă bucur să văd că există și alții care suferă la impactul cu tehnologia. Asta mă mai calmează.

În toată casă am un colțișor pe care îl exploatez la maxim, o cămăruță de  aproape 4 metrii pătrați în care avem depozitate toate cărțile și calculatorul meu. E un adevărat bazar în care nu facem niciodată ordine, fiecare obiect își cere dreptul de a se evidenția. Viață mea se derulează într-o proporție covârșitoare în această incintă. Lucrez, citesc, mai uit pe ferestră, fumez pe balconul aferent, îmi beau cafeaua.

Fac hotspot de pe telefon și mă pierd pe siteuri de cumpărături. Ajung pe un site cu un nume scurt, site de cumpărat mobilă : Favi.ro. Mă gândesc la oamenii TV a lui Murakami și decid că ar trebui să-mi cumpăr o veioză nouă ca să-mi treacă bulibășeală din cap dar să fac și un lucru util. În felul ăsta mă simt folositor.

Nu știu de ce îmi tot răsună în cap versul ăsta :

‘’Vine valul îmi ia calul’’   

This Post Has One Comment

  1. Pingback: Proba 5. Tu unde visezi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

error

Ti-a placut articolul? Sustine acest blog cu un share!

Te-ai abonat cu succes!

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Nuculus will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.