Opinie

Tratament de sezon

Când eram elev în școala generală se întâmpla un fenomen ciudat, specific învățământului românesc în ansamblu. Cu toate că ni se spunea că suntem un colectiv, o clasă, și trebuie să fim solidari, se dezvolta un puternic spirit individualist. Eram permanent în concurență unii cu alții. Niciodată nu s-a căutat dezvoltarea lucrului în echipa, inclusiv în echipa de fotbal a clasei fiecare juca pentru el. Se formase un grup de colegi, mai mult colege, interesați exclusiv de note și nu de cunoștințe, ‘’vânătoarele de note’’. Cu toate că eram foarte mici, în ciclul primar și apoi în cel gimnazial, aveam niște colege disperate să acumuleze note cât mai mari, maxime, la toate materiile, lucru pentru care făceau tot felul de acțiuni scandaloase. Contestau notele mai mici, erau lingușitoare cu profesorii sau cu alți colegi care ar fi putut să le ajute, marginalizau și făceau bisericuțe cu scopul de a-și elimina rivalii, își calculau mediile lor și ale celorlalți de o mie de ori, se certau, se bârfeau, se dușmăneau, pârau, , mințeau, rădeau în batjocură, plângeau, se victimizau.

Prin clasa a doua , cred, ne-au făcut pionieri, și acolo era o întreagă mizerie pentru că se făceau pionieri în mai multe grupe. Se considera că cei mai buni la învățătură trebuie făcuți în prima serie, urma apoi a două serie, a treia și restul. Cei din prima serie erau sfidători, de multe ori atitudinea asta era învățată de  acasă. Apoi se alegeau șefii de grupă si șeful de detașament. Cu toate că la noi în clasa în toți anii ăștia am avut un coleg care a învățat foarte bine terminând permanent primul el niciodată nu a reușit să ocupe niciuna din funcțiile astea. Aveam o colegă cu totul și cu totul specială care își caută alianțe, susținători, bunăvoința profesorilor ca să ajungă în poziția de șef de detașament sau cum s-ar spune astăzi, șefa clasei. Odată ajunsă nu a mai vrut să renunțe la poziția asta nici în ruptul capului. Când se punea problema să fie schimbată, să mai fie și alți colegi în poziția asta, pornea o întreagă strategie menită de a o menține ca șefa a clasei. Încă de atunci mi se părea un lucru scandalos și lipsit de orice onoare.

Partea dramatică a acestei povești este că aceste fete au crescut dar apucăturile nu și le-au schimbat. Și nu vorbesc de fostele mele colege de școală de care nu mai știu mare lucru, vorbesc de femeile pe care le întâlnesc în tot felul de cercuri, grupuri, organizații,etc. Mă uimește și acum câtă energie este irosită absolut degeaba pentru o mică treaptă fără glorie. Nici astăzi aceste persoane nu au simțul ridicolului își al penibilului. Au senzația că soarele se învârte după ele și toți oamenii mor de curiozitate să afle ce au mai făcut ele, ce au mai zis ele. În continuare își cumpără laude, bineînțeles nemeritate, lăudând și ele, lingușind și arătând lipsa de respect celor pe care nu-i înțeleg.

Mie mi s-au părut întotdeauna toate eforturile astea extrem de jenante, niște compromisuri uriașe pentru mize foarte mici. Absolut neconstructiv chiar distructiv.

A fost decapitat un profesor francez de istorie pentru că le-a arătat copiilor la o ora de exprimare liberă niște caricaturi cu profetul Mohamed. Un gest venit din evul mediu întunecos al minții umane. O mizerie fără de margini. Se găsește să comenteze cazul, fala ortodoxiei române, purul și imaculatul, Mihail Neamțu. El nu găsește altceva mai bun de făcut decât să incrimineze islamismul și mișcarea politică a lui Cioloș gândind el cu mintea lui sprintară că e un bun moment să mai marcheze câteva puncte politice. Adevărul este că în religia musulmană ca dealtfel în toate religiile nu există o asemenea incitare la violență. Dar tot ca mai în toate religiile există extremiști, fundamentaliști, dogmatici, înflăcărați. Și în religia noastră există asemenea specimene, să nu uităm de toată mistica mișcării legionare, de pogromurile cu puternică tentă religioasă, de intoleranța adâncă arătată față de alte religii și față de atei. Ori tocmai omul care reprezintă cea mai urâtă formă a religiei creștin ortodoxe, omul cu studii de teologie conservatoare, el se găsește să arunce primul cu piatra. Aiureala asta din capul românilor referitoare la ce reprezintă și ce nu reprezintă religia e speculată grotesc de personaje de bâlci gen Neamțu.

Corona-scepticii au impresia că guvernul și Iohannis au inventat virusul ăsta și că ei ar putea să facă ceva să dispară. ‘’Cum e posibil să nu ne lase să mergem la moaștele sfintei ?’’,’’Nu s-a mai întâmplat niciodată’’. Băi mincinoșilor, pe vremea lui Ceaușescu nu vă auzeam glasurile, sau poate erați ocupați cu pupatul în dos a iubitului conducător. Nu vă e mă rușine ?

Deja mă doare capul. Sper că nu m-am îmbolnăvit de coronavirus, ar trebui să-mi cresc imunitatea, ceea ce vă sfătuiesc și pe voi. La capătul lui 41 e o farmacie , îi spune Farmacia la Preț Mic. Este “Black Friday la Farmacia la Preț Mic”.Toamna e capricioasă, eu de obicei răcesc în perioada asta a anului și anul asta parcă n-aș mai vrea. O să-mi iau vitamine și suplimente alimentare. Paza bună trece primejdia rea.  

Să fim veseli și negativi la testare.

Articol scris pentru SuperBlog 2020

This Post Has One Comment

  1. Pingback: Proba 6. Un Black Friday cu de toate și cu multă sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

error

Ti-a placut articolul? Sustine acest blog cu un share!

Te-ai abonat cu succes!

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Nuculus will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.