‘’Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine’’, prima mare lecție de democrație predată de Ion Rațiu într-o Românie devastat de mineri și ‘’oameni de bine’’. Ce s-a ales ales astăzi din frumoasa sintetizare a democrației și a libertății de exprimare făcută de patriotul român ? Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge să te distrug pentru că nu ești de acord cu mine. La 30 de ani de la Revoluție libertatea de exprimare, fundamentul democrației, e înăbușită brutal de oameni cu orgolii mărunte inflamate de propria micime. Nu suportă obrazul lor rafinat vorbele spuse direct în față. Pentru că se știe, întotdeauna adevărul supără.
Realizatorul de televiziune Radu Banciu a fost amendat cu suma astronomică de 10.000 de lei în timp ce se întorcea acasă de la postul de televiziune unde lucra. În același timp este amenințat cu pușcăria de niște bugetari speciali pentru că „taie frunză la câini ‘’. Nimeni, dar absolut nimeni, nu a considerat necesar să ia o poziție publică, să-și manifeste solidaritatea, să ceară explicații autorităților. Nimeni nu a luat pana de gâscă din cui să aștearnă două cuvinte pe un manifest. Pentru că toți s-au bucurat de răul altuia, toți și-au frecat mâinile de bucurie că i-au făcut asta. Bine i-au făcut. Ăia care nu au nimic în cap, nici lectură, nici creativitate, nici persuasiune, s-au bucurat din principiu, ei oricum se bucură de răul celor mai deștepți ca ei, ăia care însă își mai permit astăzi și opinii personale trebuie să știe că dată viitoare vor fi chiar ei. Și nici pentru ei nu va sări nimeni. Lipsa de reacției este cea care mă înspăimântă. Bineînțeles că nu pot să fac o legătură între amendă și libertatea de exprimare însă pot în schimb să cer niște explicații. Ați spune părerea liber despre un subiect sau altul a devenit un delict. Nu contează dacă urmărești sau nu emisiunea lui Banciu, nu contează dacă ești de acord cu el sau nu, contează să ne păstrăm libertatea și dreptul de a fi tratați de stat ca cetățeni.
Radu Banciu e un pamfletar, așa după cum nu încetează să se autodefinească. Scopul pamfletarului, așa după cum îl descrie chiar Pamfil Șeicaru ,este de a ‘’strecura otravă îndoielii în insul pamfletizat’’. Arghezi, un alt mare specialist al genului, spunea că un pamflet bun este acela în care cel care face obiectul atacului spune :’’Dumnezeule, ce bine m-a înjurat ăsta !’’. Capetele pătrate nu iubesc pamfletarii, vor să-i lichideze fizic, e o exprimare brutală a frustrărilor de pigmei. I-aș spune lui Banciu că nu e un pamfletar complet dacă nu-l condamnă ăștia la închisoare. Dar pentru ce să-l condamne ? Că a făcut bășcălie, că a râs, că și-a permis să gândească în afara clișeelor ? E penibil.
Statul amendează cu o frenezie demnă de o cauza mai bună, aud că s-au strâns 78 de milioane de euro, o suma astronomică. Înseamnă că Poliția Română s-a transformat într-o întreprindere care face profit pe suferință oamenilor. O bătrână cu o pensie de 700 de lei a fost amendată cu 2000 de lei pentru că a întârziat zece minute în piață, un tânăr s-a spânzurat tot pentru că a fost amendat, se vorbește că există ‘’planuri de amenzi’’. Ce înseamnă toate acestea ?
Așadar ‘’je suis Radu Banciu’’.
Sunt curios care e gradul de colectare al amenzilor, nu suma totala strânsă 🙂
Radu Banciu ar fi ok daca ar face doar pamflet , insa individul acesta jigneste oamenii cum rar mi-e dat sa aud. E binecunoscut modul mizerabil in care s-a exprimat la adresa Simonei Halep. Valorile din orice domeniu trebuie respectate si apreciate, nu facute albie de porci. Sub pretextul ca face pamflet omul asta arunca cu mizerie in semenii lui. Tudor Arghezi stia ce e pamfletul, insa Banciu si cu Mircea Badea habar nu au ce e pamfletul, doar se folosesc de aceasta sintagma pentru a fi scutiti de a raspunde pentru ceea ce scot pe gura.
Pana la urma cui nu-i place sa nu se uite, e libertate. Legat de jigniri și Tudor Arghezi, am sa public în următorul articol, integral, pamfletul ”Baroane” special pentru dumneavoastră. :). Eu personal ca ironia și autoironia sunt dovezi înalte ale inteligentei. Sa suporți ironia și sa faci autoironie.
O parte din banii de amenzi vor fi încasați. Dacă vrei o adeverință de la autoritatea fiscală, dacă vrei să vinzi o mașină, o casă, etc ,trebuie să ai datoriile plătite la zi. În plus se poate ajunge și la emiterea de titluri executorii pentru bunuri. Doar cei care nu posedă nimic se pot sustrage în principiu. Mai pot fi contestate în instanța amenzile însă nimeni nu garantează rezultatul și bătaia de cap e infernală.