Opinie

Cum au fost popii mai politicieni decât politicienii,

S-a inaugurat Catedrala Mântuirii Neamului. “Te-am învins Solomoane”. Am ascultat cu pioșenie dar și surprindere comentariile preoțimii la slujba de sfințire.

Abia atunci mi-am dat seama că există unii mai tari decât politicienii în manipulare. Toată lumea știe, că doar am trăit în țara asta, că o mare parte a opiniei publice din România a fost împotriva construirii acestei catedrale. Să ne amintim doar de campania cu Dumnezeu preferă lemnul și spațiile mici. Rezultatele referendumului pentru familie arată că religia nu mai e chiar la modă. Și cu toate astea politicienii au hotărât să sprijine financiar construirea uriașului locaș de cult cu sume impresionante. Degeaba au sărit cei din societatea civilă, nu avem spitale, nu avem școli, nu avem drumuri, politicienii au hotărât să acopere de la bugetul de stat mai mult de 75% din prețul proiectului. Și la sfârșit ce spun preoții. Noi ne-am făcut treaba, noi am construit, poate toată lumea să vadă. Să-și facă treaba și alții(nr. politicienii), să facă și ei spitale, școli, drumuri, noi ne-am făcut treaba. Să nu utilizeze politicienii construcția catedralei ca și capital politic pentru alegeri. Și alte asemenea pioase ziceri. Asta în condițiile în care mie mi s-a părut a fi o inaugurare plină de fast. Veșminte bogate, pălării gogoșar de aur, clopote de-o juma’ de tonă, totul strălucitor și scump. Aș fi înțeles dacă Biserica ar fi vândut gogoșarii aia de aur și ar fi rămas fără vin de-npartasanie, atunci să-i ajute statul. Din păcate nu asta a fost impresia.

După ce Biserica s-a văzut cu banii dați de politicieni, până la urmă bani din banii noștri, ai tuturor, dar pe care opinia publică nu i-ar fi dat, a început să-i critice exact pe cei care le-au dat banii, pe politicieni. Asta era o specialitate a politicului, să ia cu forță și apoi să spună că pentru tine a luat. Acum Biserica a luat, de la politic, și în final se delimitează de politic, adică ce treaba au cu ei. I-au făcut popii pe politicieni într-un mare fel. Și ponegriți și cu banii luați. Până la urmă o să ne spună că ne-au făcut un mare bine și ar trebui să fie rugați cu bani.

În legătură cu acțiunea de fond, ridicarea catedralei, evident că peste o sută de ani, peste o mie de ani , nimeni nu-și va mai aduce aminte cât a costat, cu ce bani s-a făcut, cine a fost pentru și cine a fost contra. Va rămâne pur și simplu Catedrala Mântuirii Neamului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

error

Ti-a placut articolul? Sustine acest blog cu un share!

Te-ai abonat cu succes!

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Nuculus will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.