Opinie

Baroane

de Tudor Arghezi

Pentru acest pamflet Tudor Arghezi a fost închis în lagărul de la Târgu-Jiu. Pamfletul îl ironizează pe reprezentantul Germaniei hitleriste(am putea spune forța de ocupație) în Romania, baronul Killinger.

„Ce semeţ erai odinioară, dragul meu, de n-ai mai fi fost. Şi ce mojic! ce mitocan! Ce bădăran! Nu te mai recunosc. Parcă în hainele tale a intrat alt om şi parcă celălalt a plecat în pielea goală, pe undeva, prin ceruri ori iad.

Botul nu-ţi mai e aşa gros, fălcile ţi-s mai puţin dolofane şi ai început, Doamne!, să şi surâzi cu buzele alea groase, şterse de unsoare. Ceafa ţi s-a mai tras, guşa s-a mai moderat, burta caută un relief mai aproape de spinare. Nici părţile de dindărăt nu mai sunt atât de expresiv dominante, dedesuptul croielii scurte.

Cred că nu mai iei dimineaţa patru cafele cu lapte, o halcă de şuncă şi opt prăjituri, cu care ţi-ai pus din nou în funcţiune intestinul gros, anemiat de răbdări prăjite. Te umpluseşi bine, până la râgâială.

Ţi-aduci aminte ce sfrijit erai pe când erai sărac şi cum ne pălmuia căutătura ta aţâţată după ce te-ai procopsit. Îndopat cu bunurile mele, nu-ţi mai dam de nas şi ţi s-a părut că eram pus pe lume ca să slujesc mădularele tale, burţii, guşii, sacului şi dăsagilor tăi: ăsta era rostul meu, a trebuit să-l aflu de la tine, flămândule, roşcovanule, boboşatule, umflatule.

Mi-ai împuţit salteaua pe care te-am culcat, mi-ai murdărit apa din care ai băut şi cu care te-ai spălat. Picioarele tale se scăldau în Olt, şi mirosea pănă la Calafat, nobilă spurcăciune!

I-auzi! Vrea să-mi fie stăpân şi să slugăresc la maţele lui, eu care nu m-am băgat rândaş nici la boierul meu. Vrea trei părţi şi din văzduhul meu, ca să răsufle în răcoarea mea numai el. Lasă-mă să-mi aleg stăpânul care-l vreau eu, dacă trebuie să mă robesc, nu să mă ia la jug şi bici, înfăşcat de ceafă, cine pofteşte.

Uită-te, mă, la mine! Baroane! Să ne desfacem hârtiile amândoi, eu zapisul şi hrisoavele mele, scrise pe cojoc, şi tu zdrenţele tale. Scrie pe ale tale Radu? Nu scrie!… Scrie Ştefan? ? Nu scrie!… Scrie Mihai, scrie Vlad, scrie Matei? Nu! Păi ce scrie pe cârpele tale? Degete sterse de sânge?

Mi-a ieşit o floare-n grădină, ca o pasăre roşie rotată, cu miezul de aur. Ai prihănit-o. Ţi-ai pus labele pe ea şi s-a uscat. Mi-a dat spicul în ţarină cât hulubul şi mi l-ai rupt. Mi-ai luat poamele din livadă cu carul şi te-ai dus cu el. Ţi-ai pus pliscul cu zece mii de nări pe stânca izvoarelor mele, şi le-ai sorbit din adânc şi le-ai secat. Mocirlă şi bale rămân după tine în munţi şi secetă galbenă pustie în şes. Şi din toate păsările cu graiuri cântătoare, îmi laşi cârdurile de ciori.

Începi să tremuri acum, căzătură. Aşa s-a întâmplat cu toţi câţi au umblat să-mi fure binele ce mi l-a dat Dumnezeu. Te-ai cam subţiat şi învineţit. Obrazul ţi-a intrat în gură, gulerul ţi-a căzut pe gât ca un cerc de putină uscată. Dacă te mai usuci niţel, o să-ţi adune doagele de pe jos. Ce floacă plouată-n capul tău! Ce mustaţă pleoştită! Ce ochi fleşcăiţi!

Parcă eşti un şoarece, scos din apă, fiartă, de coadă, Baroane…”

eu prefer fotografia asta, m-am saturat de fotografii cu Arghezi boșorog

This Post Has 4 Comments

 1. Gaby Niculescu Reply

  Baronul Manfred von Killinger era ambasadorul Germaniei naziste in Romania. Nu era o valoare a Romaniei. Daca Banciu ar face pamflet la nivelul calitativ al lui Arghezi la adresa politicienilor ar fi ceva. Dar sa jignesti niste sportivi de prim rang mondial e o mizerie. Eu nu il urmaresc tocmai din cauza aceasta. Pamfletul nu inseamna sa faci pe cineva in fel si chip exact ca tatele in piata. Pamfletul trebuie elaborat totusi. Ce face Banciu poate face orice om cu o educatie precara.

  • nucumorar Reply

   Imi pare rau insa eu nu vad unde a valoarea unor sportivi si ce inseamna rang mondial. Si de ce ma rog n-ar trebui luati in ras? Numai pe vremea lui Ceausescu ni se tot spunea ca sunt ambasadori. Nu sunt nici un fel de ambasadori. Ei sunt asa cum sunt ei si noi suntem asa cum suntem. De ce trebuie sa fiu eu mandru de Hagi? A fi mandru e deja o trufie insa daca trebuie sa fiu mandru trebuie sa fiu mandru de mine personal. Niciodata un german sau un occidental nu o sa se mandreasca cu un fotbalist sau un alt sportiv. Numai la noi e mentalitatea asta ca daca a castigat Halep am castigat si noi. Si neaparat sa nu tinem cu adversara ei, ca asta e patriotism. Daca ne uitam la tenis ne uitam ca ne place jocul, daca ne uitam ca joaca Halep dar in rest nu stim nimic asta e ipocrizie. Iar la capitolul sportivi importanti stam foarte prost.

   • Gaby Niculescu Reply

    Ok, acum am inteles. Daca suntem mandri de noi personal atunci nu mai e trufie. Dar aici nu e vorba de mandrie, e vorba de respectul fata de propria persoana si fata de semeni. Nu mai are sens sa dezvoltam subiectul, are si Banciu admiratori, trebuie sa manance si gura lui. Fiecare isi castiga existenta cum stie si cum poate 🙂

    • nucumorar Reply

     Ma bucur ca am găsit un consens sau cum ar spune cineva am căzut de acord ca nu suntem de acord 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Ti-a placut articolul? Sustine acest blog cu un share!

Te-ai abonat cu succes!

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Nuculus will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.