Opinie

Cronica unui fapt divers

O asistentă din Galați care lucrează la Spitalul de Boli Infecțioase a intrat în conflict cu vecinii ei. Aceștia au chemat Poliția, au aruncat clor pe ușa ei și au dat-o afară din micul magazin de la parterul blocului. În final a ales să-și ușureze sufletul postând pe facebook toată tărășenia.

Ce mai știm ?

Asistența a decis să plece de lângă familia ei pentru a nu o infectă cu noul coronavirus. S-a mutat într-un apartament în care nu mai locuia de trei ani. Merge la serviciu și la magazin ca de obicei.

Analiza faptului divers.

Având în vedere că doamna asistentă a presupus că ar fi infectată datorită mediului de lucru s-a hotărât să plece de acasă și să se mute, nu izoleze, singură într-un alt apartament. Vecinii, am văzut chiar și o familie de bătrâni, s-au panicat, și în prima fază au chemat poliția. Poliție care nu a făcut nimic. Asistenta a continuat să meargă la serviciu și la magazin. În lumina minunatelor reglementări pe care trebuie să le respectăm cu armata pe străzi, orice persoană care intră în contact cu bolnavi de coronavirus se consideră contact. Fiind contact, doamna asistentă ar trebui să facă un test și să se izoleze. Asta dacă s-ar respectă reglementările în vigoare. Cum ar reacționa Poliția dacă un izolat s-ar plimba pe străzi ? L-ar amendă și l-ar consemna în carantină. Există și în codul penal o infracțiune referitoare la răspândirea bolilor contagioase. Cadrele medicale din spitalele de boli infecțioase sunt extrem de expuse infectării. Nimeni nu le face teste. Ele vin și pleacă prin orașe. Ce fel de zădărnicire a răspândirii bolilor infecțioase e asta ?

S-au promis teste în masă, până la urmă nici măcar cadrele medicale implicate nu sunt testate. Pentru că presa a direcționat tratarea subiectului ăsta într-o direcție de linșare a vecinilor și a patronului de la micul magazin de bloc, toată opinia publică a scuipat spre ei. Nimeni nu a încercat să se pună în papucii acelor oameni. Analiștii de la televizor vorbesc despre discriminare, despre educație, despre SIDA și coronavirus. Sună absolut penibil. Nu a existat niciun fel de discriminare, oamenii au făcut ceea ce se spune și se cere pe o mie de voci, distanțare socială, măsuri de protecție, sesizarea autorităților. Păi care e diferența față de cetățeanul ăla înfuriat de la Țăndărei care, nefiind testat, amenința organele că îi îmbolnăvește de coronavirus ?

O prezentatoare melancolică o întreabă pe asistenta, devenita vedeta peste noapte, dacă vecinii s-au oferit să-i cumpere alimente, încercând să apese pe latura inumană a oamenilor. Păi doamna asistentă are un soț, un soț activ care s-a deplasat să regleze conturile la magazinul implicat. Înțeleg că soțul doamnei nu se ocupă de aprovizionare pentru că dorește să nu fie infectat. Din punctul de vedere al prezentatoarei ar trebui ca vecinii aia bătrâni să-i ducă sacoșele cu alimente.

Ca spectacolul să fie complet au apărut niște tanchisti. Cum stăteau ei  în tancuri, dealtfel foarte utile în perioada asta, s-au gândit : oricum nu mai avem motorină și nici obuze nu avem să tragem în cetățenii fără declarație pe proprie răspundere, ce-ar fi să-i ducem doamnei un buchet de flori și să ne cerem noi scuze pentru mizeriile făcute de vecini. E cel mai bun moment să le amintim românilor că ne plătesc niște salarii babane degeaba.

Ar trebui ca decorația retrasă spitaluilui din Suceava să fie dată doamnei asistente, dar nu acum, după ce infectează tot blocul, să aibă merite deosebite.  Cadrele medicale sunt extrem de expuse, sunt convins că nu doresc să se infecteze și nu doresc să răspândească boală. Ar trebui testate cu regularitate și izolate în condiții foarte bune. În felul acesta s-ar evita multe neînțelegeri. Polițiștii care l-au amendat pe proprietarul micului magazin de la parterul blocului să alerge și să-și ceară scuze. 10.000 de lei pentru că omul ăla încerca să oprească răspândirea bolii.

Și ar trebui să nu ne mai aruncăm pe știri că râma-n piatră fără să încercăm să empatizam cu

personajele.

Un simplu fapt divers din epoca Corona anul de grație 2020. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Ti-a placut articolul? Sustine acest blog cu un share!

Te-ai abonat cu succes!

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Nuculus will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.