Opinie

Stereotipuri, platitudini dar si tampenii pur si simplu

Trăim într-o lume grăbită in care nimeni nu mai are răbdare sa învețe, sa explice, sa înțeleagă. Totul este concentrat in informații furnizate ca niște pastile pentru creștere. Învățăturile despre viata sunt cuprinse in învățături sub forma unor sloganuri sau citate inventate de persoane submediocre. A apărut boala Poptămaș, lucruri simple, evidente, platitudini, emise sub forma unor ințelepciuni fără seamăn. Societatea tinde sa eticheteze si sa claseze toate faptele de viata exact cum se aplica procedurile într-o multinațională.

Lucrurile astea nu sunt nocive decât in măsura in care poluează mediul internetului si necesita o munca de evitare. Exista însa stereotipuri absolut nocive, chiar perverse. Câteva dintre ele:
In viata trebuie sa faci ce iți place. In viata trebuie sa faci cu plăcere ceea ce faci. Evident ca se referă la munca. Si din asta bineînțeles deriva si :Nu trebuie sa muncești ceva ce nu iti face plăcere.
Bineînțeles ca autorul anonim nu ne explica cum trebuie sa procedezi in situația in care nu iti place ce faci dar nici nu iti displace. Te afli intr-o situație de distanta egala fata de ambele impresii. Cred ca situația asta nu a fost prevazuta si in condițiile astea i-au sarit siguranțele de protecție si nu mai functioneza creierul electronic.
In realitate marea majoritate a oamenilor pe lumea asta se afla defapt in acesta situație. Adica nici nu dezvolta o pasiune nemaintalnita fata de munca prestata dar nici nu o urăsc in asa măsura încât sa nu o poată face. Dar psihologii ăștia de trei parale nu pot sa prevadă o asemenea situatie. Un alt stereotip este acela ca Ești tânăr si ai toată viata înainte.

Din aplicarea acestui indemn se înțelege ca nu trebuie sa-ti faci probleme, ai 25 de ani si lucrurile se vor rezolva in timp. In realitate nu este deloc asa. Situația de a avea 25 de ani nu este deloc un avantaj in a rezolva problemele de viata, familie, copii, etc. Daca nu faci nimic nu se va rezolva absolut nimic. Faptul ca ai 25 de ani este un aspect biologic. Si cei care au astazi 80 de ani au avut odată 25 de ani. Nu e nicio realizare in a avea 25 de ani. Mai mult, într-un orizont de timp vei putea avea si tu 80 de ani. Deci este o gândire absolut imbecila aceia prin care crezi ca dacă lași timpul sa lucreze lucrurile se vor rezolva de la sine. In nici un caz.

Ceea ce nu înțeleg tinerii de 25 de ani care se complac in cele doua stereotipuri este următorul fapt absolut practic. Ești profesor, jurist , vânzător, lucrezi-in call-center etc si castigi de exemplu 350 de euro. Faci ce iti place pentru ca asa am învățat din primul stereotip. In nici un caz nu faci ceva ce nu iti face plăcere . Asta înseamna ca tu câștigi într-un an 4200 euro. Asta înseamna ca in 40 de munca tu vei câștiga 168.000 euro. Privește bine suma asta : 168.000 euro. Atât este valoarea ta. Tu niciodată nu iti vei permite lucruri care depășesc acesta suma. Atunci când auzi ca un lucru depășește acesta suma tu trebuie sa-ti dai seama ca nu iti permiți. Adica pur si simplu nu ai banii necesari. Daca nu ai parinti bogati sau rude care sa te miluiasca cu vreo moștenire cam asta e limita ta. Ar trebui din suma asta sa mai scădem si cheltuielile de întreținere, chirie, haine,etc. In principiu din suma asta de 350 euro tu nu poți face economii. Si te trezesti la 45 de ani ca nu ai făcut nimic. Nu ai familie, nu ai copii, nu ai casa, poate nici mașină. Si pana la 65 de ani mai sunt 20 de ani pe care ii străbați ca si pe primii 20 . Oricum este greu sa te reorientezi profesional sau sa faci o revoluție in viata ta in măsura in care nu ai putut face asta pana acum. Adica o sa devi un ratat fără sa-ti dai seama. O persoana mediocra fără nici un orizont care a făcut ce i-a plăcut si a așteptat ca viata sa-i rezolve problemele pentru ca odată a fost tânăra. Intre timp nu iti mai spune nimeni ca esti tânăr si ai viata înainte.

Eu as introduce responsabilitatea civila sau chiar penala pentru cei care dau sfaturi de genul asta in viata. Oamenii ăștia care vorbesc asa sunt in general lipsiți de orice responsabilitate, adică nu isi asuma responsabilitatea vorbelor debitate. Un om care s-a ratat in viata urmând asemenea sfaturi nu poate cere despăgubiri de la un tip care odată l-a intrumat pe calea asta. Cei care dau sfaturile astea pot fi in primul rând părintii. Ei cred ca dacă copilul lor face ce isi dorește de exemplu va fi un matur fericit. De multe ori isi proiectează propria nefericire in aceste sfaturi părintești. Nefericirea proprie este oricum individuala si poate avea o cauza important inclusiv datorita unor așteptări prea mari de la propria viata. Mai dau asemenea sfaturi psihologi si psiholoage de obicei extrem de tineri care nu au nici ce-a mai mica experiență de viata. Pe ăștia eu i-as pune sa plătescă pentru asemenea sfaturi. Mai ales ca ei se presupune ca sunt specialiști. In măsura in care le prezintă tinerilor tot tabloul atunci pot sa consider ca sunt onești. Adica: vrei sa fi jurnalist? Foarte bine, știi ce te așteaptă? Curvăsărie, mâncătorie, nedreptăți si bineînțeles sărăcie. Ca doar nu credeai ca toată lumea câștiga premiul Pullitzer. In condițiile astea mai vrei? Adica sa se prezinte toate aspectele unei alegeri de genul asta.

In general lucrurile mai neplăcute , muncile acelea care nu nasc pasiunea nimănui, dar care de cele mai multe ori sunt foarte importante, sunt cel mai bine plătite. Asigura un nivel de trai decent.
Ce înseamna decenta din punctul meu de vedere.:
O casa, dacă se poate la curte ar fi minunat, o mașină buna, doua concedii pe an oriunde sau aproape oriunde, o educație buna pentru copii.
Am prezentat mai sus un aspect legat de stereotipuri din domeniul alegerii carierei, stereotipuri nocive si chiar distructive.
Ce poți face dacă te afli in acesta situație?

Analizează de ce ai ajuns in situația asta. Vezi cine sau ce anume te-a îndreptat spre asa ceva si elimina imediat din viata ta. Daca ai un grup de prieteni in care toată lumea e blazata părăsește-l.
Daca vezi ca te afli într-o situație in care evoluția ta e prea înceată sau chiar deloc trebuie sa faci schimbări majore in viata ta. Trebuie sa-ti schimbi locul de munca sau chiar meseria. Trebuie sa iți schimbi chiar si tara de reședința dacă este nevoie. Trebuie sa-ti cauți un grup de prieteni pozitivi care te pot ajuta chiar prin propriul exemplu.
Si mai ales, frații mei cu pută verde, nu mai dați sfaturi altora.

This Post Has One Comment

  1. tomi Reply

    Bai nuculus dar nevasta-ta cat face in 40 ani cu parapsihologia ei ? :)))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Ti-a placut articolul? Sustine acest blog cu un share!

Te-ai abonat cu succes!

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Nuculus will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.