Opinie

Despre închipuiți

foto www.hotnews.ro

După Război România a fost ocupată de sovietici. În mod evident aceștia și-au menținut aici trupe de ocupație până când au ajuns să fie convinși de omul lor, Dej, că s-a instaurat comunismul cu tot ce a însemnat acesta. Toți cei care au avut de a face cu vechile regimuri politice au fost anihilați, lichidați, eliminați. Calitatea de chiabur, burghez și altele, a fost asimilată cu cea de ‘’dușman al poporului’’. A urmat o perioada de strămutare, uneori forțată, alteori cuprinsă de frenezie, a țăranilor la oraș. Ne amintim de celebrele române ale lui Marin Preda. Populația orașelor s-a dublat, triplat. Oricum, în orașe mai rămăseseră doar cei inofensivi. Pauperitatea reprezenta argument important pentru a accede la școli, funcții, spații locative. Deci în esență orașele s-au umplut de țărani săraci, fără perspective în satele lor, gata să construiască socialismul în noua Republică Populară, ulterior socialistă. Țăranii mai scăpătați, chiaburii, dacă nu au fost trimiși la canal sau în pușcăriile comuniste au fost marginalizați. Capitala avea în 1948 puțin peste un million de locuitori. În 1992 erau peste 2 milioane de locuitori. Noua nomenclatură era formată din oameni proveniți din paturile sărace, proletari și țărani. Au apărut cartiere noi în București și în toate orașele, s-au construit întreprinderi, fabrici, uzine, peste tot.

Prima dată când mi-a atras atenția fenomenul ăsta al închipuiților, ipocriților, fariseilor, a fost la ultimile alegeri prezidențiale. Candidatura lui Theodor Paleologu a fost ca o hârtie de turnesol. Paleologu a reprezentat o clasă socială dispărută în convulsiile dramatice ale istoriei, reprezenta vechile familii boierești, reprezenta tradițiile medievale, reprezenta familiile de fanarioți. În primul tur fiecare votează cu cine dorește, oferta e largă, în general este un vor pentru. În aceste condiții s-au găsit 527.098 de persoane, adică 5,72% din populația care a votat, să dorească această opțiune. Mi-am pus întrebarea legitimă, cine sunt acești oameni care l-au votat pe Theodor Paleologu ? Românii în general sunt țărani, chiar țărani iobagi, boieri de pe-aici au fost străini, greci, turci, etc, exact așa cum e și familia Paleologu. Nu rămâne decât răspunsul că urmașii țăranilor săraci de ieri au votat astăzi un boier. De ce ar face cineva așa ceva ? Pentru acești oameni se imaginează și ei ca fiind de viță nobilă, își reneagă originea, familia, suferințele părinților și ale bunicilor și votează exact pe copiii celor care i-au asuprit în trecut. În închipuirea lord dacă au votat Paleologu sunt și ei un pic de Paleologu, un pic de ciocoi, de boieri. Nu vor să mai audă de bojdeuca de la țară, de veceul din fundul curții, astăzi stau în apartamente luxoase, își fac excursiile în străinătate și își trimit copiii la studii în străinătate. Mai fac eventual și niște cursuri de oratorie în latină, așa de’un facon, că oricum nu le folosește la nimic. Oameni ce se leapădă de originea lor, de strămoșii lor, de neamul lor.

De cât a izbucnit scandalul cu adolescentul suferind de la sănătate am observat exact același tip de indivizi, unii care trăiesc în bulele lor, alea de băieți inteligenți. Dacă au prins un pic de ‘’cheag’’ se cheamă că acum nu trebuie să se mai amestece cu vulgul, ei sunt deosebiți, interesanți, de succes. Cum să mănânce ei la aceeași masă cu părinții lor, cu bunicii lor, cu frații lor, ei acum sunt niște prinți, niște salvatori, niște oracole. Nu sunt înțeleși pentru că toți sunt proști, nu sunt educați, eventual și analfabeți-funcțional, că oricum e la mare modă cuvântul ăsta. În bula lor sunt mulți, se laudă unii pe alții, se încurajează, au idei năstrușnice, critică, jignesc, acuză. În realitate, la măsurătorile oficiale, sunt puțini, foarte puțini. Dar ei și simpatizanții lor, care între timp s-au radicalizat penibil, se simt îndreptățiți să le scuipe semințe în cap de la loja VIP-urilor la peluză, foștilor lor compatrioți. Aroganți, tupeiști, mincinoși, bombastici, exclusiviști, sectari.

De curând mi-a dat unul d’asta ‘’unfollow’’ la pagină. ‘’Pagubă-n ciuperci’’. Idee e că îl cunosc, impostorul perfect, un tip parvenit care s-a procopsit cu un post bun printr-un birou pe la Bruxelles. Fără mare anvergură. Dar e un om de succes, nu se mai încurcă el cu săracii din România, îi pute orice se întâmplă aici și bineînțeles susține toți dubioșii numai pentru că vin și ei de la Viena. Mă și mir că se mai interesează de ce se mai întâmplă pe aici la cât de deosebit a ajuns. Adevărul e că cine are de plecat să plece , cine are de rămas să rămână, și fiecare să-și vadă liniștit de drumul lui. Am citit chiar astăzi că nu e bine să-l bagi în seama pe prost că începe să-ți dea sfaturi.        

This Post Has One Comment

  1. Tocila Grigoreta Reply

    Este adevarat! A esuat speranta libertatii si speranta unei vieti mai bune! Eu,totusi, imi aduc aminte cu placere de lucrurile pozitive pe care le-am trait.De exemplu,iubirea era mult mai profunda si romantica, de multe ori ascunsa; de aceea si intensitatea sentimentelor si trairilor erau de neuitat. Respectul exista peste tot! Buna ziua, va rog frumos, multumesc, le foloseau pana si „derbedeii”.
    Da, chiar daca nu aveam curent sau caldura, stiam sa ne bucuram de povestile citite la lumanare, ne bucuram de orice prajitura sau dulce, de orice jucarie , chiar si de intalnirile de la scoala sau din fata blocului unde faceam curatenie. Orice lucru se intampla , stiam sa ne bucuram pentru ca eram pozitivi! Eram fericiti si fara plecarile in strainatate! Traim mai bine? Nu, categoric! Viata noastra e o lupta continua pentru supravietuire! De multe ori dureroasa! Ne-au distrus umanitatea, sufletul , drepturile pentru care am sperat; ne-au incatusat in asa fel incat nu mai exista patriotism, familie , prieteni, tara! … Din pacate suntem milogi! Da, mie imi este dor de acele timpuri pentru ca nu as fi avut nevoie de bani pentru operatiile nepotelului meu, nu as mai fi stat tineretea departe de copil si familie , pentru a putea sa le ofer o viata decenta, nu as fi pierdut copilaria fiului meu, nu….nu…..nu……Infinite regrete si vise spulberate!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

error

Ti-a placut articolul? Sustine acest blog cu un share!

Te-ai abonat cu succes!

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Nuculus will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.