Opinie

Despre manipulare

Odată ce ai scăpat de integritate restu-i floare la ureche’’ spunea celebrul JR din serialul atât de popular în comunism Dallas. Foarte mulți romani s-au uitat la vremea respectiva la acest serial, mulți dintre ei au ajuns sa-l admire pe JR pentru faptul ca era un descurcăreț și ieșea întotdeauna bazma curata din toate buclucurile pe care le genera.

Dupa revoluție în societatea romanesca s-a iscat un soi de sminteala generala cu unicul scop al oamenilor de a acumula cât mai multa avere prin orice mijloace. Practic am învățat ca în capitalism nu este interzisa nici un fel de lovitura, nici măcar loviturile sub centura. In felul asta au apărut puzderie de manipulatori, oameni care încearcă sa-i controleze pe cei din jurul lor cu scopul de ai face sa facă sau sa nu facă ceva în interesul lor. In cele mai multe cazuri este vorba de câștiguri materiale evidente.

In literatura de specialitate se vorbește și despre manipularea pozitiva ca răspuns la întrebarea cât de etica este manipularea. Eu consider ca în mod clar manipularea este o agresiune negativa asupra individului chiar și în cazul în care manipulatorul dorește sa-i facă un bine victimei sale, un bine făcut cu forța. Oricum cazurile astea de făcut bine prin manipulare sunt cazuri rare și nu necesita o atenție sporita.

Manipulatorii sunt persoane fără empatie pentru cei din jurul lor, dezvolta un profund dezinteres pentru suferințele oamenilor. Manipulatorii sunt psihopați bine adaptați la societatea isterica de astăzi. In spatele acțiunii de manipulare se afla întotdeauna un interes concret, de cele mai multe unul material. Victimele manipulatorilor ajung sa facă lucruri în defavoarea lor, lucruri grave, sa divorțeze, sa-și vândă casa, sa-și cheltuie economiile, sa facă fapte ilegale. O alta caracteristica a manipulatorului este aceia ca după ce își atinge scopul, cu toate ca era cel mai apropiat prieten, ruda,coleg, renunța imediat și dispare fără sa manifeste nici cel mai mic regret.

Acțiunea de manipulare are la baza dorința agresiva a psihopatului de a manipula și slăbiciunile manifestate de victima lui. Victima poate suferi de o stima de sine scăzută, de o inadaptabilitate sociala, de timiditate, de imposibilitatea de a spune Nu. Acțiunea manipulatorului are la baza mai multe tehnici, el întâi studiază victima și ii stabilește vulnerabilitățile. Apoi printr-un aparent interes fata de victima ii arata acesteia o empatie. Manipulatorul se poate erija într-un mare specialist în problemele vieții, in toate problemele. El poate rezolva orice, oricând, oriunde. El este atotștiutor. Devine cel mai bun prieten al victimei, se interesează de problemele lui, îl sfătuiește inițial dezinteresat ca sa atingă un nivel suficient de încredere. Pentru a căpăta încrederea victimei manipulatorul recurge inclusiv la seducerea acestuia. Fiind personalități patologice manipulatorii au adesea și personalitate bipolara, pot fi veseli și distractivi și apoi sa treacă imediat la isterie și amenințări cu scopul de a intimida victima sau pot sa joace apoi rolul de victime plângăcioase. Ei nu își asuma niciodată răspunderea pentru ceea ce fac, arunca tot timpul vinovăția asupra altora sau chiar asupra victimei. Învinovățirea victimei face parte tot din arsenalul manipulatorului pentru ai creea acesteia o stare de neîncredere în sine și de abandon în fata manipulatorului. Victimele ajung adesea în situația de a nu crede ca se poate întâmpla asa ceva, ele judeca prin prisma propriilor valori neînțelegând ca nu toți oamenii sunt onești.

Manipulatorul încearcă sa izoleze victima fata de societate pentru a nu fi prevenit asupra situației în care ajunge. Cu toate astea manipularea apare chiar și în familie, intre soți, intre părinti și copii, intre frați, manipularea apare intre rude, la servici, intre asa-ziși prieteni.

Pentru ași verifica intrarea în control asupra victimei manipulatorul generează cateva acțiuni inofensive prin care verifica puterea sa de manipulare. In momentul in care victima răspunde pozitiv la manipulare atunci manipulatorul pune la cale mișcarea prin care il face pe cel manipulat sa ia decizii care nu-i sunt lui favorabile însa care ii produc manipulatorului un câștig. Pentru ca în esență asta este scopul major dar și pericolul distructiv al manipulării. Uneori interesul material al manipulatorului se poate întinde pe o perioada mai mare de timp, sa spunem ca manipulatorul încasează salariul victimei care lucrează o lunga perioada în străinătate. Alteori interesul material se realizează printr-o singura acțiune, se vine o proprietate și se încasează banii de către manipulator.

Trebuie sa reamintesc încă odată ca manipulatorul nu are scrupule, nu are sentimente de mila pentru victima sa, nu are înțelegere. Manipulatorul este dur și fără sentimente exact ca un psihopat.

Odată realizat mobilul acțiunii de manipulare urmează abandonarea victimei. De obicei abia atunci victima își da seama ca a fost obiectul unei manipulări, pentru ca abandonarea se face repede și fără resentimente. Manipulatorul trece la următoarea sa victima.

Manipulatorii nu au caracter sau onoare, ei mint, fac promisiuni fără acoperire, generează conflicte intre oameni care s-au înțeles foarte bine toata viata, șantajează inclusiv emoțional, iar odată ajunși la interesul lor dispar fără urma.

Am scris aceste rânduri pentru eu însumi am fost victima a manipulării sau a tentativelor de manipulare. Învățați sa spuneți Nu, este foarte important, iar în momentul în care cineva va sfătuiește sa faceți ceva anume puneți-va întrebarea simpla, mie la ce îmi folosește acesta acțiune defapt.

 

Manipularea din societatea de astăzi este mai rea decât cancerul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

error

Ti-a placut articolul? Sustine acest blog cu un share!

Te-ai abonat cu succes!

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Nuculus will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.