Opinie

Bulgăroi cu ceafa groasă?

Câinele moare de drum lung și prostul de grija altuia. Cam așa suntem noi cu bulgarii. Că sunt cu ceafa groasă, că sunt castraveciori murați, că sunt cei mai săraci din Europa. De parcă noi am fi fruntea. Nu știu de unde s-a propagat mentalitatea asta de superioritate când nu avem nici cea mai mică justificare. În general vorbesc persoane care nu au fost niciodată în Bulgaria sau și mai rău, n-au ieșit niciodată din țară, da, există chiar și astăzi, la 30 de ani de la Revoluție, oameni care n-au văzut nimic în afară de bătătura lor. Dar vorbesc, că e pe gratis.

De mai mulți ani merg în Bulgaria atât în concediu cât și în interes de serviciu. Teoria asta că să ne facem concediu în țară să ajutăm turismul românesc este o gogoașă electorală umflată și răsuflată. De ce ar trebui un cetățean român să-și cheltuie banii pentru relaxare într-un loc unde numai relaxare nu e. Din patriotism ? Păi din patriotism ar trebui ca serviciile din turism să fie altfel decât mizerabile, așa cum le știm de pe vremea lui Ceaușescu și cum sunt și acum. Că și turistul merită un minim de respect, tot așa, din patriotism. La noi, în domeniul acesta, al ospitalității, se poate angaja oricine. Nu e nevoie de calificare, nu e nevoie de cinste, corectitudine. Oricine venit direct de pe stradă poate să fie vânzător, chelner, recepționer, etc, joburi sezoniere făcute în scârbă, fără tragere de inimă, pentru ceva bani de buzunar. De câte ori mă așez la o terasă sau vreau să cumpăr ceva de la vreun magazin de pe plajă am senzația că-i deranjez pe oamenii ăia. Apoi aroganța și sictirul, de parcă sunt niște directori de multinaționale care vor să-ți arate că au ajuns acolo din greșeală, aia nu e meseria lor, e ceva temporar. Iar dacă nu-i mângâi cu un bacșiș obligatoriu ești imediat certat, apostrofat, chiar jignit. Mai deunăzi mi-a aruncat un chelner impacientat că nu-și primește tips-ul : ‘’păi ce domnule, eu v-am desfăcut berile astea degeaba ?’’. La noi și cerșetoria e agresivă. Eu n-am văzut ca politicile de încurajare a turismului prin vouchere de vacanță și alte măsuri comice să schimbe mentalitățile de jecmănitori. Litoralul nostru e veșnic în construcție, faci plajă printre roabe de moloz și saci de ciment, asta dacă ai unde, pentru că plajele sunt pline de alge și gunoaie ce zac nestingherite. Iar turistul român ar trebui să se sacrifice pentru ca niște nesimțiți să-și umple buzunarele. Cam asta e gândirea sclipitoare a unora, să-și sacrifice românii singura perioada din an, când ar trebui să se recupereze în liniște, ca să sprijine un mare nimic.

Toată lumea vorbește despre investițiile germane din litoralul bulgăresc dar uită că oamenii care lucrează acolo sunt bulgari, nu nemți. Toată școală asta din HoReCa s-a perpetuat în întreaga țară. E o diferență evidență din momentul în care treci granița. Ești respectat, tratat cu profesionalism, nici prea lingușitor nici disprețuitor, și veșnic cu zâmbetul pe buze. Nu există plusuri și minusuri între turismul din România și cel din Bulgaria, există un mare plus pentru ei și un mare minus pentru noi, cam vreo zece clase peste. Când o să vedem aflux de turiști bulgari la noi atunci am să-mi retrag afirmația. La noi nu mai vin decât amatorii de aventuri și senzații tari.

Ne-am învățat disprețuitori, mult prea disprețuitori, râdem de alții când râsul e pe noi. Nu știm nimic despre bulgari , cum nu știm nici despre noi dealtfel, dar ne place să facem mișto. Câți știu de exemplu că Bulgaria a fost un imperiu, câți știu că imperiul bulgar a avut în stăpânire teritoriul actual al Moldovei și al Valahiei, așa, vreo trei sute de ani, înaintea turcilor. Ca să nu mai vorbim de Turtucaia și Studio X de pe vremea lui Ceaușescu.

Eu am impresia că Bulgaria o să ne-o ia încet, încet, înainte, cu toată industria și toate resursele noastre. Nu degeaba bulgarii se pregătesc de trecerea la euro în 2024 în timp ce la noi ăsta e un subiect îngropat.

This Post Has One Comment

  1. Lucian marinescu Reply

    Mai dure cu bulgarii tai ca acolo se duc se duc toți săracii și papitoii care vor mâncare multă și băuturi de proasta calitate pe 2lei.Cu câteva mici excepții. sunt câteva hoteluri de 5 stele care oferă ceva cât de cât. Și aroganța chelnerilor bulgari și nesimțirea unora o depășește cu mult pe cea a romanilor. Turcia, Grecia da e altceva dar Bulgaria e de căcat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Ti-a placut articolul? Sustine acest blog cu un share!

Te-ai abonat cu succes!

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Nuculus will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.