Opinie

Libertățile în democrație

Abraham Lincon spunea că democrația înseamnă’’ guvernarea oamenilor, de către oameni, pentru oameni’’. Churchill pe de altă parte a zis că ‘’democrația e cea mai rea formă de guvernare cu excepția tuturor celorlalte forme de guvernare încercate din când în când’’. Personal prefer a două definiție, cuprinde mai bine inclusiv slăbiciunile democrației. Tot el spunea că: ‘’Nimeni nu pretinde că democrația este perfectă sau atotștiutoare’’. Este însă cea mai bună formă de guvernare pe care o cunoaștem până acum, concluzionez. Noi știm mai bine ce înseamnă o dictatură și ce înseamnă o democrație. În libertățile date de democrație se află și slăbiciunile ei. Libertatea de exprimare, dreptul la opinie, sunt două dintre cele mai importante câștiguri ale democrației. Tot aici însă se află o mare vulnerabilitate, posibilitatea celor care doresc suprimarea democrației să se exprime liber. Evident că ei nu recunosc acest lucru, nu ar fi eficient, sub masca libertății depline susțin cauze, principii, idei manipulatoare, care duc în final la adoptarea dictaturii sub pretextul democrației supreme.

Există și o cale mai ticăloasă de a distruge un stat democratic, să-l închini unei puteri străine totalitare. Știu, asta se numește trădare, dar cei care o practică se ascund sub alte etichete, ‘’o informare corectă a opiniei publice’’, ‘’libertatea de opinie’’, ‘’diversitate’’.

Au apărut în spațiul mediatic liste cu numele unor cetățeni considerați a face propagandă pro-rusa și putinistă. Se considera că acești oameni își folosesc influența pentru a manipula opinia publică în sensul de a incita la ură împotriva UE și NATO. Caută pretexte de conflict cu Ucraina, invocă independența țării față de organizațiile internaționale din care facem parte, doresc schimbarea regimului politic prin acțiuni în forță, transmit frica față de Rusia și neîncredere în occident. Mulți dintre cei nominalizați și-au declarat satisfacția de a se găsi pe aceste liste. În situația tensionată de acum când NATO și UE se află într-un conflict direct cu Federația Rusă, țara noastră fiind în prima linie, acțiunile lor sunt cu atât mai îngrijorătoare. Am observat în mediul on-line activarea mai multor conturi false și a unor persoane care aparent erau în adormire. Din punctul meu de vedere, al unui profan, pare ceva organizat, mesajele sunt identice, simple, repetate la nesfârșit. AUR spunea într-o postare că presa minte, guvernul minte și pe cale de consecință numai ei spun adevărul. Revenind la celebrele liste am văzut foarte mulți oameni fără o meserie clară, își spun analiști, politologi, consilieri, ziariști, scriitori, influenceri, lideri de opinie, în orice caz niște ocupații auto-asumate care nu presupun o calificare. Un alt lucru care ii aseamănă e că au un trecut neclar, nu știm de unde au apărut, cu ce s-au ocupat până acum, din ce au trăit, cum nu știm nici ce-o să facă de acum încolo. Este un moment important, ciocnirea între două civilizații, apele se despart, nu mai încape nicio nuanță. Noi aparținem din toate punctele de vedere culturii europene, suntem membrii NATO și UE, opțiune deja făcută, asumată, pe care trebuie să o respectăm cu sfințenie. Cine pune la îndoială aceste lucruri evidente pune la îndoială existența statului democratic care suntem.

Uniunea Europeană a interzis publicațiile Sputnik și Rusia Today, așa au înțeles să reacționeze democrațiile consolidate occidentale. În America se practică ”cancel culture” când e vorba de a anula activitatea unei personalități. Pentru a pune în aplicare demersul acesta avem nevoie de principii, și în ceea ce privește principiile suntem în unanimitate, n-avem.

Democrația de la noi se găsește în următoarea dilemă, suprimă una din libertățile fundamentale, libertatea de exprimare, și își protejează existența sau continuă să permită exprimarea unor opinii antidemocratice cu riscul de a intra în disoluție.    

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

error

Ti-a placut articolul? Sustine acest blog cu un share!

Te-ai abonat cu succes!

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Nuculus will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.