Opinie

Noile vedete, Visarion Alexa, Aurel Balasoiu și călugărul-amant,

N-am reușit să ne dezmeticim din criza economică în care a intrat toată lumea, o criză la care nu se văd soluții, decât creșteri de prețuri amețitoare, în schimb am fost năpădiți de tot felul de scandaluri sexuale spectaculoase. Un fel de perdele de fum aruncate să ne dezorienteze.

În cazul preotului Visarion Alexa, după ce am ascultat știrile de breaking-news la toate televiziunile, după ce s-au înmulțit plângerile și poveștile, după primele titluri sforăitoare și acuzatoare, n-am înțeles care este acuzația ce ii se aduce vinovatului. În primul rând se face vinovat de adulter, însă adulterul nu este pedepsit de legea noastră, doar în țările musulmane care se conduc după Sharia fapta aceasta constituie un delict major și se pedepsește inclusiv cu moartea. S-a vorbit de abuz și chiar de viol. Eu sunt un susținător al mișcării feministe și al campaniei ‘’un Nu înseamnă un Nu’’. Însă nici nu putem confunda o relație liber consimțită cu un abuz sau un viol. În general am văzut că era vorba despre relații de lungă durată care se desfășurau după modelul unor relații între amanți. Nu am înțeles că ar fi fost folosită forța sau violența pentru a fi constrânse victimele. Evident, trebuie stabilit în ce măsură calitatea de preot a determinat existenta acestor relații. Cred că e important pentru fiecare din noi să știm de ce mergem la biserică și ce așteptăm de-acolo. Mie nu-mi plac preoții care se afișează la televizor în mod frecvent, pentru notorietate, faimă, vedetism, dând sfaturi la grămadă, explicând, judecând. Eu am trăit cu impresia că un creștin practicant, și cu atât mai mult un preot, are o viață interioară profundă, se adâncește în post și rugăciune, se pregătește pentru mântuirea sufletului, nu are timp de talk-show-uri, conferințe, dezbateri publice. Nu-mi inspiră încredere aceste fețe bisericești, sunt prea comerciale, cuprinse de sclipiciul trecător al trufiei. Iar Visarion Alexa era una dintre aceste persoane. Mai sunt și alții. Trăiesc prea efervescent în lumea noastră ‘’păcătoasă’’. Eu personal cred că regulile bisericii trebuie relaxate, cred că trebuie să li se acorde preoților aceleași drepturi ca și laicilor. Restricțiile duc inevitabil la încălcarea lor, mai ales în lumea de azi. Să le permită preoților să divorțeze, să-și declare orientarea sexuală, eu nu am nicio problemă cu asta. Sunt convins că sunt mult mai mulți prelați în situația lui Visarion Alexa, că nu a început biserica cu el și nu se va sfârși cu el, oricum au mai fost semnalate în presă cazuri similare, însă preoții respectivi erau anonimi. Celebritatea are și ea prețul ei. Dar până una alta Biserica are niște reguli stricte. Dacă Visarion Alexa a încălcat niște reguli, atunci acestea au fost în primul rând de ordin bisericesc.

Ca și cum nu era suficient, a mai apărut și cazul deputatului Aurel Balasoiu. Titlurile scandaloase anunțau că deputatul a violat un tânăr minor. PSD-ul l-a exclus imediat din partid. Primărița din Câmpulung Muscel i-a retras o medalie pe care i-o decernase anul acesta. Apoi aflăm că partenerul nu era minor, că denunțătorul a zis și el ‘’așa’’ ca să stârnească un scandal și să ajungă la ierarhia superioară a Bisericii. Nu ar fi exclus să aflăm că nu a fost nici viol. Și atunci ce mai rămâne ? Relații homosexuale, pe care deputatul le neagă. Și atunci de ce a fost exclus Balasoiu din PSD ? Pentru că este homosexual ? Dar aceasta nu e o infracțiune. Mai mult, e o discriminare a minorităților sexuale. Am văzut de curând un documentar despre cazurile de homosexualitate din sânul bisericii catolice de la Vatican până la cele mai înalte nivele. Și la noi au mai apărut informații, scandaluri, chiar opere literare, despre înclinațiile homosexuale din cadrul bisericii ortodoxe. În mediile preponderent bărbătești se întâmplă și așa ceva. Dar încă o data, nu e infracțiune. Se încalcă doar canoanele bisericești. Nu știu dacă noua vedetă din scandalul ăsta, denumită de presă călugărul-amant, are sau nu are dreptate, concret, în situațiile prezentate de el. Eu cred că fenomenul de homosexualitate ca și fenomenul de adulter există și în biserică ca în toată societatea. Oricâte inițiative au fost de eliminare a acestor două tipuri de relații neacceptate de biserică, ele au eșuat, dovada e că există și astăzi. Nu văd nimic spectaculos, până la urmă și preoții sunt oameni, sunt supuși acelorași ‘’ispite’’- cum zicea Visarion Alexa. Atâta timp cât nu se va realiza o reformare a canoanelor bisericești, fenomenele astea vor persista, eu am bănuiala că amploarea lor e mult mai mare decât ne imaginăm noi.

Pentru că se tot vorbește în ambele cazuri despre viol, pentru a da o turnură mai dramatică situațiilor, niște acuzații încă nedovedite, am să las aici definiția : ‘’Infracțiune care constă în fapta unei persoane de a avea raport sexual cu altă persoană prin constrângerea acesteia sau profitând de imposibilitatea ei de a se apăra sau a-și exprima voința’’.

În timpul cât am discutat subiectul ăsta ne-au sosit facturile, mari, nesimțite, obraznice. Prețurile cresc de la o zi la alta,  se restructurează activități, se pierd locuri de muncă, și nu se vede la orizont nimic, nicio speranță. Cam asta e problema cea mai mare pe care o avem noi astăzi. Restul sunt perdele de fum.      

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

error

Ti-a placut articolul? Sustine acest blog cu un share!

Te-ai abonat cu succes!

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Nuculus will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.