Opinie

Parabola orbilor

un tablou de Pieter Bruegel cel Bătrân

În mod evident țările ortodoxe sunt mai înapoiate din punct de vedere economic decât țările catolice. E o constatare și nu e o acuzație. Ortodoxia, care e mai tradiționalistă, nu reacționează la fel de prompt la schimbări. Catolicismul s-a adaptat și a profitat imediat de toate revoluțiile sociale și tehnologice. În fond dezvoltarea națiunilor este despre cât de repede își pot optimiza organizarea în raport cu noul.

O altă tendința pregnantă în occident este de a renunta la religie. Oamenii consideră că dogma religioasă îngrădește libertatea individuală. Biblia a fost interpretată și reinterpretată încât s-a ajuns în foarte multe cazuri să se susțină concepte și idei evident contrare sensului inițial. De exemplu, violența. Creștinismul este fundamental o religie non-violentă, o religie a iubirii. Se spune chiar că un creștin trebuie să-și iubească dușmanul ca o formă supremă de acceptare. Cu toate astea și în trecut dar și în prezent teologii au îndemnat la război, la ura, la neacceptare. Oamenii au văzut această contradicție și și-au pierdut încrederea în onestitatea preoților. Un alt aspect contradictoriu îl reprezintă încercarea de naționalizare a credinței creștine, se proclamă biserica națională. Niciodată Iisus nu a vorbit despre credința unui singur popor, cu atât mai puțin despre credință poporului român care nici nu exista. Asta e o altă minciună de inspirație politică prin care se încearcă monopolizarea unei națiuni. Ceva de genul : dacă ești român ești ortodox iar dacă nu ești ortodox nu ești român și varianta nu ești român dacă nu ești ortodox. Ceea ce este iarăși o mizerie, până la urmă nu ai ales să fii român însă porți să alegi în ce crezi. Libertatea de credință a fost și trebuie să fie intangibilă. Iisus nu a obligat pe nimeni să fie creștin.

Mi-a plăcut foarte mult zicerea lui Liiceanu, ‘’Iisus nu a cerut nimănui să moară pentru el’’. Este în linia iubirii creștine să nu ceri nimănui sacrificiul suprem. Cu toate astea s-a dezvoltat, mai ales sub influență misticilor fanatici, un întreg cult al martirilor. În filmul lui Scorsese ‘’Silence’’părinții misionari iezuiți creștini sunt torturați să renunțe la credința lor. Și o fac. Cine poate să-i condamne ?

Nu cred în filozofia creștinismului, cred într-un mod de viață creștin. Din punctul ăsta de vedere, fără să mă contrazic cu primul paragraf din articol, ortodoxia e cel mai aproape de ceea ce înseamnă trăirea creștină.

Am tot observat obsesia bolnăvicioasă a bisericii de a reglementa activitatea sexuală a enoriașilor. Când, unde, cum, cine cu cine, inclusiv ce poziții. Adică niște eunuci își dau cu părerea despre ce să facă bărbatul și femeia. Eu nu înțeleg de ce nu-și văd oamenii ăștia de treburile lor, dacă au ales abstinență sexuală e problema lor însă nu pot impune ceea ce fac ei altora. Moral vorbind. De fapt sunt niște frustrați onaniști care, geloși fiind pe alții, încearcă să le schimbe modul de viață, să-l facă cât mai artificial cu putință.

Pupatul de moaște, pomenirea morților, parastasele, toate acestea sunt obiceiuri păgâne. Rugăciune în biserică sau în genunchi  pentru sănătate, bani, serviciu, ca să nu mai vorbim de moartea caprei vecinului, nu înseamnă trăire creștină. Este superstiție.

Credința asta că dacă dai de pomană un castron de mâncare o să mănânce sufletul mortului este pre-creștină de natură primitivă. Religia a apărut exact ca o manifestare a fricii omului față de moarte și din dorința lui de a fi nemuritor. Tot din acest motiv oamenii fac și cresc copii, tot din acest motiv încearcă să lase ceva în urmă lor. Doresc să rămână nemuritori.

Am auzit un lucru interesant, omul este singurul animal capabil să învețe. Foarte tare. Dar asta cu ce ne ajută? Că trăim mai bine și suntem mai fericiți ați spune, trăim mai mult. Cine ne spune ce e fericirea ? Cine spune că dacă trăim mai mult e un lucru pozitiv ?  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Ti-a placut articolul? Sustine acest blog cu un share!

Te-ai abonat cu succes!

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Nuculus will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.