Opinie

Câte vieți avem

Proprietar, o țintă, un statut, o dorința uneori un vis. Și totuși ce înseamnă să fi proprietar ? Noi, oamenii suntem vremelnici, conform ultimelor statistici durata medie de viață e de 80 de ani, să spunem. Cum am putea noi oamenii să deținem ceva într-o lume în care suntem trecători. Aud de foarte multe ori ‘’al meu’’, ‘’am’’. În realitate posesiunile astea nu există, el trec de la unul la altul și în fapt nu aparțin nimănui. Când mă gândesc câte eforturi se fac pentru acumulare, unii oameni își dedică toată viața, toată energia, toată preocuparea, acestor scopuri. Devin robii lucrurilor pe care le posedă. Ca în final să dispară. Am o vecină care după ce și-a făcut o casă drăguță împreună cu soțul ei și-a deschis și un magazin la stradă. Din când în când mai treceam pe la ea pentru că era în drum și era practic să-mi cumpăr mărunțișuri mai ales dacă uităm câte ceva. Nu știu dacă a făcut credit, nu știu dacă a avut bani din altă parte, știu că soțul i-a murit exact când a deschis magazinul într-un mod neașteptat. Erau doi oameni la vreo 55-60 de ani. Apoi ea a rămas singură în magazinul ei. Mai avea câțiva câini. Seară o găseam uitându-se la telenovele turcești, avea o voce groasă semn că era o fumătoare pasionată. Lucra singură în magazin. Avea un loc unde își amplasase o casă de marcat astfel încât să vadă și televizorul. Într-o seară m-am oprit la ea și mi s-a părut că a adormit în scaunul de la casierie. Nu vorbea nici prea coerent. Am întrebat-o dacă se simte bine. Mi-a spus că e bine. Nu era prima oară când o găseam dormind cu televizorul mergând mai ales că nu avea clienți. A două zi nu a mai deschis. Am crezut că o fi plecat cu treabă, nu a mai deschis o săptămâna, am crezut că și-a luat vacanță, nu a mai deschis o lună, două. În cele din urmă am întrebat un cârciumar mai bine informat ce s-a întâmplat. Vecina murise. Până la urmă cineva sunase la salvare și ea a murit la spital. Trec în fiecare zi prin față casei și a magazinului ei. Marfa a rămas în rafturi, într-o perioada și frigiderele funcționau până când cineva a tăiat curentul, a trecut mai bine de un an de zile. De câinii ei se ocupă o vecină. Am înțeles că nu avea pe nimeni. Ce înseamnă aia proprietate și la ce folosește ?

Există o gândire potrivit căreia oamenii care câștigă un salariu bun sau au venituri mari sunt oameni competenți, eficienți, utili, muncitori. Ceilalți nu sunt de succes. Este o gândire profund greșită. Utilitatea omului în lumea asta, modul în care se integrează în convențiile sociale ține foarte mult de hazard. Am avut perioade în viață mea când am câștigat foarte bine, aș putea spune nesimțit de bine, cum am avut perioade când am câștigat foarte prost, aș putea spune nesimțit de prost. Eu am muncit însă în același ritm, în același fel, cu aceiași capacitate. Restul a fost hazardul. Da, știu, oamenilor le e frică de necunoscut și preferă să găsească explicații pentru orice. Dacă a murit unul spun imediat, da mă, da și el fuma și bea prea mult, de parcă nu toată lumea o să moară odată indiferent dacă bea și fumează. Când m-am format eu profesional se căutau ingineri, astăzi se caută programatori, cine știe ce se va caută peste 20 de ani. Gestiunea carierei, dezvoltare personală, investește în tine, toate astea sunt minciuni. Te specializezi în ceva și peste zece ani nu mai e nevoie de meseria ta. Ca urmare câștigurile și succesul în viață sunt determinate de hazard. Și cum ar putea omul să schimbe toate acestea ? E scris în toate cărțile religioase că dacă omul își face griji pentru ziua de mâine nu rezolvă nimic.

Așa că trebuie să luăm viață mai lejer, să nu ne mai luăm în serios, de multe ori lucrurile chiar sunt absurde și nu pot fi explicate. Eu m-am hotărât să-mi fac diverse plăceri pe care uneori le amânăm sau chiar le sacrific definitiv. Vreau să încerc un produs extrem de interesant, un dulce ce nu e nici dulceață nici miere. Pur și simplu sunt curios și vrea să văd ce e. Produsul acesta se numește Melinis și este un amestec în diverse proporții de miere, fructe și petale de trandafir. Melinisul e produs undeva în zona Buzăului și oamenii de acolo au dezvoltat o tehnică specifică de a amesteca ingredientele. Îmi place cătină și aș vrea să văd cum e combinația dintre cătină și miere. Aș mai încerca și combinația Melinis de afine și Melinis de vișine.

Câtă profunzime e în vorbele alea vulgare de cârciumă afumată la margine de București.

‘’Până la urmă o singură viață avem’’.

Articol scris pentru SuperBlog 2020

This Post Has One Comment

  1. Pingback: Proba 11. Melinis – Un cuvânt nou pentru o experiență nouă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Ti-a placut articolul? Sustine acest blog cu un share!

Te-ai abonat cu succes!

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Nuculus will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.