Opinie

Cărțile de ieri și cărțile de azi

Mă gândeam zilele astea ce jucării aveam noi în perioada comunistă. Toți aveam aceleași jucării, aceleași cărți, plastilina, ‘’Dacii și Romanii ‘’,’’Nu te supăra frate’’ revistele tocite aduse ilegal din occident, Pif și mai ales Rahan. Mai aveam surprize de la gumele imperialiste. Și bineînțeles indienii și cowboy, din plastic de proastă calitate vopsiți rudimentar și prelucrați la fel de neglijent. Dar erau jucăriile noastre și le iubeam. Cărți colorate, fotografii de calitate, asta nici măcar nu puteam visa.

Mi-am adus ieri, când l-am auzit pe CEO BOR, happy Danny, spunând că în 89 oamenii au ieșit în stradă pentru că nu aveau voie să meargă la pupat de moaște. A spus ceva mai misterios, așa ca și cum el are linie directă cu Big Boss, ceva de genul că Dumnezeu i-a bătut pe comuniști. Adică oamenii nu au ieșit în stradă pentru mâncare, pentru căldură, pentru lumină, pentru libertate, au ieșit în stradă pentru că nu le-a dat partidul comunist niște moaște la pupat. Chiar dacă încerc să înțeleg că e vorba mânia dumnezeiască tot nu ține, de ce nu s-a mâniat Dumnezeu când comuniștii au omorât, au distrus, au torturat ? O abureala cu iz de amenințare servită unor îndobitociți. Cum este posibil să vorbești în halul ăsta în 2020, anul când Papa a admis că și persoanele de același sex sunt copiii lui Dumnezeu și au și ei drept la familie.

Pornind de la decapitarea înfiorătoare a profesorului francez de către un musulman, Macron s-a trezit într-un conflict deschis cu lumea musulmană, în special cu Turcia. Dacă tot vorbim de prostie, am văzut demonstrații cu zeci de mii de persoane în lumea musulmană care doresc sancționarea Franței pentru că permite caricaturizarea profetului. Ieșirile animalice delirante nu pot fi justificate de nicio religie. Cu toate că piosul Neamțu s-a grăbit să arate că genul ăsta de violențe primitive aparțin numai islamiștilor în situația de față acine se scuză se acuză. Exact același tip de retorică îl practică și teologii ortodocși, același tip de intoleranță și violență, segregare, etc. Dacă la ei sunt niște imami nebuni la noi sunt niște popi demenți care incită credincioșii cu minte puțină la acțiuni represive împotriva celor ce nu sunt ca ei.

Statul trebuie să fie în esența sa o structura laică. La noi nu este așa, biserica s-a infiltrat peste tot și se bucură de un statul cu totul și cu totul aparte.

Cam asta mi-a trecut prin cap, însă totuși gândindu-mă la jucăriile mele din perioada comunistă și la cele de astăzi parcă trăiesc un vis. Aproape că nu mai există o jucărie la fel cu alta. Culori, forme, dinamică specială. E minunat să fi copil astăzi. Noi citeam ‘’Fram, ursul polar’’, ‘’Sigur pe lume’’, ‘’Prinț și cerșetor’’ și Basme de Petre Ispirescu. Astăzi pentru copii poți să faci povești adaptate în cărți personalizate astfel încât chiar ei să fie personajele întâmplărilor, locurile să le fie familiare, totul într-o grafică nemaipomenită.  

Somnul rațiunii maste monștrii, e bine să ne păstrăm libertatea pentru care am luptat în decembrie și să nu ne lăsăm duși de nas de bărboși vicleni.

Articol scris pentru SuperBlog 2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Ti-a placut articolul? Sustine acest blog cu un share!

Te-ai abonat cu succes!

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Nuculus will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.