Opinie

Ăăăă !!!

foto de pe www.botosaninews.ro cu primarul orașului în genunchi în fata icoanei făcătoare de minuni

Ce întrebare fundamental ne pune coronavirusul ăsta? Suntem pregătiți să murim ? După cum se isterizează lumea, nu. Aș crede că e una din ultimele preocupări ale omului, mult mai importantă e economia, ratele la bancă, suspendarea anului școlar, drojdia.

Cine trebuia să ne pregătească, cine ne-a vorbit mii de ani despre acesta trecere inevitabilă. Evident religia prin trimisa ei pe pământ, biserica. Și ce face Biserica ? Iese pe străzi cu icoana făcătoare de minuni. Păi la ce ne trebuie minuni ? Nu ne-am pregătit tot timpul pentru momentul ăsta ? Se vede treaba că nu, mai vrem să zăbovim o vreme pe-aici.

Preotul Paneloux din Ciumă lui Camus avea o discuție extrem de interesantă cu doctorul Rieux, el consideră că toate vin de la Dumnezeu iar noi nu avem ce face decât să ne supunem. Doctorul din contră, considera că este datoria lui fundamentală să încerce să salveze viețile oamenilor chiar și când nu mai este nicio speranță. Moarte copilului inocent, băiatul judecătorului, i-a pus pe amândoi într-o dilemă, preotul s-a întrebat de ce ar vrea așa ceva Dumnezeu, ce vrea defapt de la noi, iar doctorul și-a văzut încă odată neputința. Există aici un conflict fundamental care se naște între meseria de doctor și cea de preot. În timp ce preotul se împacă cu soarta, doctorul încearcă din răsputeri să o schimbe. Numai la noi, în buna tradiție a fracturilor de logică, doctorii îl cheamă pe Dumnezeu să-i ajute. Asta dă bine la popor:‘’Uite domnule, până și domnul doctor îl recunoște pe Dumnezeu de stăpân ! ‘’.

Păi dacă asta e voință lui Dumnezeu de ce ne împotrivim ? Preoții scot icoanele să-l roage pe Dumnezeu să ne ierte. Ce vină are cerșetorul care s-a născut olog, orfan și disprețuit de toată lumea ? Acum cea mai bună e pilda lui Isus care i-a spus bogatului: ’’vinde tot ce ai și dă la săraci ‘’. Cine a făcut asta ? Nimeni.

Oamenii sunt lacomi, hrăpăreți, răi, leneși, invidioși, fără rușine. Asta e lumea mizerabilă pe care ne-am construit-o. Oare cine se desparte mai ușor de viața asta, orfanul sărac și înfometat sau bogatul îmbuibat și arogant ? Pentru cine se roagă preoții ?

În Africa oamenii cred că Dumnezeu e un negru, în Asia cred că un asiatic, Dumnezeul oilor e probabil o oaie, până la urmă Dumnezeu e în toate felurile și în niciun fel. Ni se tot spune că Dumnezeu ne iubește, ne pedepsește, ne urmărește, ne încearcă, de parcă Dumnezeu ar fi om. Am citit de curând un articol în care cineva spunea că Dumnezeu are simțul umorului, altcineva mai îndrăzneț spunea că Dumnezeu e român. Acum ar trebui să ne dăm seama că Dumnezeu nu are nici o legătură cu gândirea oamenilor, el le știe pe ale lui în timp ce noi le știm pe ale noastre. 

Toate religiile pământului vorbesc despre viață după moarte, știință ne-a învățat că ”nimic nu se pierde totul se transformă”, însă noi ne încăpățânam să rămânem aici veșnici cu mizeriile noastre, cu micimea noastră.

Preoții nebuni vor să deschidă bisericile să-și arate credința și curajul, credința în ce ? Curajul în față cui ? Asta e voința lui Dumnezeu. Ce rost are să te împotrivești ?

Nu pot să-i trec cu vederea pe adevărații speculanți ai lipsei de gândire, pitpalacii care s-au pripășit pe lângă biserica ducând vieți pline de huzur aruncând în stânga și dreapta cu reproșuri, acuzații, cuvinte viclene meșteșugite, învățături reformulate să le pice lor bine. Ăștia dacă se vor reîncarna într-o viață viitoare o să fie niște șobolani care vor mânca din gunoaie.

Nu cred în enoriașii de paradă, nu cred în rugăciunile fierbinți, nu cred în pomeni și parastase. Cred că dacă va fi să fie va fi iar dacă nu trebuie să fie nu va fi, noi nu putem face absolut nimic.

Oamenii s-au născut credincioși, ei știu că Dumnezeu există, problema preoților este să-i facă pe oameni să creadă în dumnezeul lor, ăla care îi pune pe oameni să le aducă lor ofrande.

 Ca să ne pregătim sufletul pentru marea trecere ar trebui să respectăm cele zece porunci, din suflet.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Ti-a placut articolul? Sustine acest blog cu un share!

Te-ai abonat cu succes!

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Nuculus will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.