Îmi place să cred că sunt un călător. În copilărie trăiam experiențele din cărțile de aventuri pe care le citeam. Călătoream în imaginație mai mult și mai puțin fizic. Încet , încet însă am început să particip la excursii, tabere, expediții, circuite sau pur și simplu călătorii. De fiecare dacă mă întorceam mai bogat în cunoștințe și emoții. S-a dezvoltat în mine curiozitatea de a știi, de a vedea, de a descoperii. Din acest motiv cred că profilul meu de vacanță ar fi ‘curios’. În liceu, dar mai ales în facultate am mers pe munte dar și la mare. În anul întâi de facultate m-am înscris la o școală de ghizi organizată de BTT. Săptămânal făceam aplicații în destinații montane. Examenul de absolvire l-am dat la cabană Peștera. Dar prima oară ca ghid/organizator am plecat la mare într-o stațiune la mare vogă, Neptun. Am avut atunci în jur de o sută de turiști într-un hotel la malul marii, turiști de care m-am ocupat numai eu. Aveam 19 ani.
Mi-am ales un serviciu care presupune deplasare, călătorii. Inițial când am început să lucrez la calea ferată m-m gândit că voi călătorii în țară și voi putea vedea fiecare colțișor, am să îmbin utilul cu plăcutul. Nu după mult timp însă au apărut deplasările în străinătate, lungi și dese. La fiecare călătorie există și momente dificile, disfuncționalități, lucruri care nu merg așa cum le-ai programat. În final însă rămân numai amintirile plăcute, cunoștințele noi, senzațiile experimentate.
Există o mare diferența însă între o călătorie de serviciu și una de vacanță, relaxarea. În vacanță îți faci singur programul și poți să-l încalci de câte ori vrei pentru că nu-ți trebuie decât aprobarea partenerului de vacanță. Nu-mi place să dorm când plec în vacanță, am timp să dorm tot anul, îmi place să vizitez locuri, muzee, orașe. Cel mai mult mi place când ajung într-un oraș să merg la piață, mi se pare că astfel cunosc mai bine oamenii. În piață lumea se manifestă, poți să-i vezi, să-i auzi așa cum sunt ei. Dacă se organizează excursii mă înscriu. E important pentru mine să văd locuri despre care poate am citit sau despre care nici nu știam că există. Îmi place să am ghid, mă scutește de o grămadă de efort, uneori făcut într-o direcție greșită, referitor la informațiile cele mai importante.
Sunt un tip curios și îmi place să experimentez, vreau să știu ce se mănâncă, de ce se mănâncă, cum sunt oamenii, ce muzică ascultă. Nu am renunțat la a călătorii în țară, din contra, am descoperit lucruri noi pe care nu le observasem înainte. Turismul din România a crescut în calitate, e și normal. Apoi când mergi în vacanță la noi ai confortul ăla de parcă ai fi la tine acasă oriunde ai merge, înțelegi tot ce se întâmplă, poți să ceri lucruri, poți să comentezi, te simți cumva în siguranță.
Din când în când revin în locurile unde am mai fost, vreau să văd schimbările. De multe ori sunt spectaculoase. Anul ăsta vreau să merg la mare în stațiunea unde am avut primul grup de turiști în calitatea mea de ghid BTT, la Neptun. Nu mai e stațiunea lui Ceaușescu, cum era pe vremuri, așa că putem să celebrăm 30 de ani de la revoluție. Am să merg la un hotel, mă interesează un hotel cu piscină. Am ales Hotel Miorița Neptun. Sunt extrem de curios să văd cum s-au dezvoltat facilitățile de turism în stațiune și mai ales cum e marea. Ar fi o reîntâlnire după aproape 30 de ani.
După cum va spuneam sunt un ‘curios’, am multe întrebări la care caut încă răspunsuri.
Articol scris pentru concursul Spring SuperBlog 2019
Pingback: Proba 15. Relaxare estivală pentru întreaga familie, la Hotel Miorița Neptun