Opinie

Generatia X versus Generatia Y

Ne confruntam cu o cu totul alta abordare a problemelor generale din partea oamenilor. Au loc adevărate revoluții în gândirea omenirii. Dacă în urmă cu numai 50 de ani existau limite și restricții impuse de societate astăzi toate acestea au căzut.
Cum s-ar spune singura regula este ca nu exista nici o regulă.
Generația mea, generația X, începe conform specialiștilor în 1960 și se termina în 1982. Înaintea acestei generații a fost prima generație după război denumita Baby Boomer.Generația Y este generația care începe în 1982 și ia sfârșit în 2000.
După 2000 începe generația Z.

De ce mă pasionează subiectul acesta? Este interesant de văzut în ce măsură mutațiile astea din gândirea omenirii vor afecta relațiile intre oameni și nu în ultimul rand în ce fel va fi afectat viitorul
Dacă generația noastră a pus preț pe valori precum : familie, cariera, serviciu stabil și sigur, noua generație vine cu o alta interpretare. Valoarea principala a generației Y este plăcerea. Obținerea plăcerii în mod oarecum egoist indiferent de context. În felul acesta a apărut serviciul ca pasiune sau cum se spune modern jobul ca hobby. Aceasta generație vrea sa facă ce îi place iar dacă nu reușește sa facă acest lucru sau dacă la serviciu apar și situații neplăcute ei renunță imediat. Ei nu vor sa facă nici o concesie din punctul ăsta de vedere, sunt gata sa-și schimbe serviciul imediat numai ca sa obțina plăcerea. Dacă generația mea funcționa prin propunea unor obiective clare precum casa, familie, copii, etc, obiective pe termen lung pentru realizarea carora se făceau și foarte multe sacrificii, generația Y nu are obiective decât dorința de a obține placere inclusiv de la serviciu. Din acest motiv ei nu investesc emoțional în serviciu iar în situația in care trebuie sa-și schimbe serviciul ei nu sunt afectați emoțional.Tot legat de serviciu și cariera generația Y accepta slujbele scurte, proiecte interdisciplinare. Fata de generația mea ei învață mult mai repede și stăpânesc bine limbile străine și tehnologia IT. Bineînțeles ca în aceste condiții este vorba de o asimilare și o abordare superficială.

Generația Y nu dorește sa cumpere case, ei sunt cei care stau în chirie și nu se leagă emoțional de obiecte. Acest lucru precum și faptul ca stăpânesc bine limbile străine , calculatorul și ca nu investesc emoțional în slujbe îi face foarte mobili. Ei sunt cu mult mai mobili decât generația X.
In ceea ce privește familia generația Y nu își dorește așa ceva, nu exista un obiectiv din a avea o familie sau copii. Ei privesc acest lucru ca pe ceva decadent și depășit. Din cauza abordărilor instabile atât a serviciului cât și a carierei întemeierea unei familii devine problematica. Generația Y se confrunta și cu lipsa locurilor de munca și își petrece foarte mult timp în scoli. Este oarecum dramatic ca intre 25 și 30 de ani sa nu ai un serviciu. Datorita faptului ca trebuie sa găsească o soluție la problemele nevoilor sexuale a apărut un libertinaj mult mai accentuat în tratarea unei relații de amor. Este foarte comun ca partenerii sa aibă foarte multe relații pana la o eventuala căsătorie. Relațiile sentimentale au dispărut și au apărut relațiile pur sexuale. Implicarea și în aceste relații este zero. Un nou concept apărut se numește sexul cu beneficii sau body sex sau friendly sex. În acesta situație cei doi parteneri nu se implica emoțional absolut de loc și fac sex numai pentru necesități biologice. Acest lucru era considerat complet imoral în cadrul generație X pe când în cadrul generației Y este ceva firesc și perfect explicabil.
Ceea ce caracterizează în mod global generația Y este lipsa de implicare , lipsa de responsabilitate și dorința ferma de a obține plăcere.

Datorita cunoștințelor de IT dobândite precum și a limbilor străine foarte bine stăpânite generația Y în timp va înlocui total generația X în activitate.
Activitatea lor nu va dura mai mult de 10-15 ani pentru ca din urma vine generația Z .
Cu toate ca nu este foarte bine cunoscuta acesta generație se știe ca sunt mult mai bine pregătiți în limbi străine și calculatoare și au deja experiențe profesionale înainte de a avea un loc de muncă. Se plictisesc mult mai repede decât generația Y.
Exista în istoria omenirii un concept potrivit căruia după o perioada de înflorire economica, sociala , culturala urmează secole de întuneric. Degenerarea sociala a omului poate duce la o perioada de întuneric.
În Biblie se vorbește despre Sodoma și Gomora ca exemplu al căderii omului.

Exista binecunoscuta expresie al lui Malraux :Secolul 21 va fi religios sau nu va fi deloc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

error

Ti-a placut articolul? Sustine acest blog cu un share!

Te-ai abonat cu succes!

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Nuculus will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.