Opinie

Ganduri pe vreme de ploaie

foto www.mytologica.ro

Atunci cand traiesti intr-o lume schizofrenica normalitatea ti se pare ireala. Daca toata lumea din jurul tau s-ar purta ciudat si tu ai incepe sa te porti la fel ca ei ai ajunge sa crezi ca cei sanatosi sunt de fapt bolnavi. Din motivul asta numai cei care au trait in comunism inteleg cu adevarat ce inseamna acest regim. Avem astazi dovada ca boala e contagioasa dar si irecuperabila. In 1990 am avut cea mai buna radiografie, 85% Ion Iliescu, 10% Radu Campeanu si 5% Ion Ratiu. Eu am fost in cei 10%, dar nu numai declarativ, ci la urne, in campanie, oficial, sef al tinerilor liberali. Asa ca pe mine sa ma lase in pace democratii astia de conjunctura care in 90 votau comunismul cu cea mai mare frenezie posibila.

Comunismul nu poate fi inteles de generatia tanara, nu poate fi inteles de straini, am observat in discutiile cu ei. Vorbesc in sabloane, etichete, consideratii mai mult istorice si filozofice. Pentru mine comunismul reprezinta acea perioada in care, trecand peste lipsuri, mancare, caldura, restrictii de tot felul, acceptam sa ascultam un conducator redus mintal. Se vedea din toata atitudinea lui, era un om cu probleme grave de exprimare, de intelegere, de comportament. Toata lumea facea bancuri pe seama lui, toata lumea radea de el, toata lumea il considera un prost, insa nimeni nu se gandea nici macar o secunda sa-l inlocuiasca. Unii o sa spuna ca din frica. E adevarat, si eu am simtit frica aia. Nu intelegeam de exemplu de ce trebuie sa mentionez, si sa dau citate fara sens, din opera marelui carmaci. Am fost in liceu la o olimpiada la istorie, o olimpiada de care sunt foarte mandru, la sfarsitul lucrarii a venit un supraveghetor care ne-a sfatuit sa pune si ceva din ultima Plenara. Nu pot sa spun ca era un sacrificiu ca si cum as fi fost la minele de sare insa nu intelegeam de ce e nevoie sa facem asta. De ce e nevoie sa facem la scoala ore de invatamant politic si sa ascultam cuvantarea tovarasului Ceausescu la al XIV-lea congres. Nu era niciun interes pentru nimeni sa asculte asa ceva.

Cu toate astea poporul roman a acceptat acesta umilinta, ba chiar s-a si adaptat uneori foarte bine. Ma gandesc ca probabil noua ni se potriveste o dictatura de orice fel, poate sa fie oricine, un oligofren, o rata, Hitler, Stalin, nu conteaza, important e sa ne dea ceva.

Hai sa ne imaginam ca ar chema tovarasul Ceausescu francezii sa se aseze de ziua Frantei de la Arcul de Triumf pana la Place de la Concorde in coloane frumos aliniate. Sa le spuna sa stea fiecare la locul lui cum ne-a spus la ultimul lui miting. Pai cred ca cetatenii nu ar intelege asa ceva, ar muri de ras. Un lucru care la noi era considerat absolut normal, obedienta, inregimentarea, supunerea orbeasca. Din punctul asta de vedere ne mai trebuie cel putin 200 de ani sa intelegem.

Astazi se considera ca Ceausescu a fost de vina, nu e adevarat. Poporul roman a fost de vina, el l-a ridicat, el l-a propulsat, el l-a adulat si el l-a urmat. In orice tara occidentala Ceausescu nu s-ar fi ridicat de la nivelul de ucenic de cizmar, in Romania a ajuns presedintele tarii. Ma scuzati, asta nu e numai vina lui. 

Realitatea de azi imi demonstreaza teoria cu varf si indesat, priviti doar ce persoane submediocre au ajuns in fruntea statului. Oameni de proasta calitate, fara o profesie, fara merite, nulitati absolute care in alte tari civilizate ramaneau la nivelul de casier in supermarket la noi au ajuns conducatori.

La noi s-a format o mentalitate de rame sau de cartite oarbe, aia care ne conduc trebuie sa fie cat mai incapabili. Eventual sa facem si bancuri pe seama lor ca la asta suntem cei mai buni, sa radem cand suntem in cacat pana la gat.

In Romania s-a aplicat in educatie teoria lui Makarenko. Educarea in colectivitate, fenomenul Pitesti extins la scara nationala. Pedagogia lui Makarenko, inventata in scolile de corectie ale Rusiei, presupunea o indreptare a celor educati facuta chiar de colegii lor. Indreptarea putea ajunge pana la pedepsirea fizica, umilirea, jignirea celui educat in grup. Si astazi vedem printer noi o gramada de concetateni care cu brutalitate vor sa-si aduca pe ‘’calea cea buna’’ semeni. Cu toate ca nimic nu-i recomanda sa faca acest lucru, nu au nici pregatirea necesara, nu au nici caderea morala. Este un fel de a trage de maneca pec el care iese din rand. Iesirea din rand la noi e considerata sinucidere curata. Facebook-ul care e un mare experiment ne arata clar profilul acestor agresori. Se baga in discutii pe care nu le stapanesc, au tupeu, sunt prosti gramada si dau sfaturi si invataturi din clisee comuniste sau mai nou religioase.

Avem conducatorii pe care ii meritam, noi le suflam vant in aripi, noi le facem loc si partie. Nu vrem deloc sa promovam oameni educati, scoliti, competenti, cu experienta. Cum apar, cum sunt umpluti de toate zoiale presei libere si corupte. Iar prostimea rade, altceva oricum nu stie.

Va rog sa-mi spuneti si mie, de ce unul ca Ceausescu, un analfabet perfect, nu a ajuns sa conduca in nicio tara europeana. La noi a fost cel mai slab pregatit presedinte, din toate punctele de vedere, timp de 25 de ani.

Spune si asta ceva despre noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Ti-a placut articolul? Sustine acest blog cu un share!

Te-ai abonat cu succes!

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Nuculus will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.