Opinie

Să rămâi pe o placă albă lipită de un perete

M-am dus să o iau pe nevasta-mea de la serviciu, undeva pe lângă Gara de Nord, mai precis pe str. Vespasian. Am coborât să-mi iau un pachet de țigări și, cum mergeam încet spre magazin, văd pe partea dreapta, pe zidul unei case, o placă comemorativă pentru caricaturistul și epigramistul Alexandru Clenciu. Îmi imaginam cum circula el pe strada asta ușor clandestină, ducându-și lucrările la cine știe ce ziare, la tipografie, grăbit, alergând după tramvai cu pălăria gata să i-o zboare vântul. Însă un lucru e și mai interesant, nu știu dacă voi l-ați observat. Toate plăcile astea comemorative se referă în general la scriitori, poeți, pictori, jurnaliști, oameni de cultură, mai rar vreun inginer, însă niciodată nu am văzut o placă comemorativă pentru un tinichigiu, de exemplu, sau pentru un zugrav, sau poate un măcelar. Să scrie de exemplu: Aici a locuit și a creat între anii : …. instalatorul Gogu. N-am văzut, îmi cer scuze.

Nici pentru bogătașii vremurilor nu prea se fac plăci comemorative, pentru cel mai mare barosan din Colentina, sau pentru nababul din Berceni, pentru spaima fripturilor din Titan, nu, nimic.

Și dacă stai să te uiți în viața de zi cu zi, ei, poeții, scriitorii, și toate breslele asociate, nu se bucură de o prea mare bunăstare, din contra. În timp ce toți fierar-betoniști își permit un concediu all-inclusiv în Tenerife zece zile, lucrătorii în litere își târăsc viață prin cârciumi insalubre furând o masă ieftină de la un admirator milostiv sau certându-se cu chelnerii de la Boema 33 când vine nota de plată la bere. Asta dacă nu vin cu sticla de-acasă în sacoșă și o beau pe ascuns sub masă să vadă lumea că au ieșit și ei la șosea.

Cine ar fi știut de Lorenzo Magnificul, cu toate că a fost un om foarte bogat, un politician strălucit, exponent al familiei de Medici, dacă nu ar fi rămas cunoscut ca mecena lui Michelangelo, Leonardo da Vinci și Botticelli?

Ciudat cum unii, cei mai mulți și aparent cei mai plini de bunăstare, dispar fără urmă, iar alții, mai marginalizați, ostracizați, luați în râs sau peste picior, rămân, pe o placă proptită pe un zid.

Te duci repede acasă și cauți pe google cine a fost ăsta și ce a făcut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Ti-a placut articolul? Sustine acest blog cu un share!

Te-ai abonat cu succes!

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Nuculus will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.