Opinie

Noi nu ne mai facem bine

Au trecut 29 de ani de la Revoluție. Mulți au uitat de ce am făcut o revoluție. Le-au rămas doar frânturi de secvențe, bucăți de memorie fără tot griul și sumbrul din viețile noastre de atunci. Cozi pentru orice, economie la lumină, blocuri neîncălzite, două ore de televizor, imposibilitatea de a circula în afara țării, turnătoriile ordinare pentru o icoană pusă pe un perete, suspiciunea generalizată, prefăcătoria dusă la nivel de artă. Astăzi își aduc aminte doar de locurile de muncă sigure și inutile, apartamentele de la stat în chirie, egalitarismul impus. Parcă nu noi am vrut să ne schimbăm soarta.

La televizor este inflație de filme din perioada comunistă, am văzut inclusiv filme din perioada stalinistă cu agenți eliberatori sovietici. In restul filmelor aflăm cum luptau comuniștii ilegaliști cu regimul burghezo-moșieresc, apoi cum se dedicau până la sacrificiu pentru o recolta record de porumb sau grâu la hectar, cum se bucurau tinerii absolvenți că au fost repartizați la țară să revoluționeze producția. Oare ce înțeleg tinerii de azi din filmele astea?

Am crezut că vom termina cu minciuna, am crezut că vom spune tot adevărul, oricât de dureros ar fi, până la capăt. În niciun caz, în școli se preda aceeași istorie, cu puține excepții scriitorii sunt preluați și transformați în anticomuniști subtili, totul este preluat încet- încet ca și cum n-am avea altă varianta. A murit Ceaușescu și au înviat o mie de Ceaușescu.

Din ce în ce mai mulți nostalgici își regretă tinerețea revoluționară și vremurile epocii de aur. Uită că pe vremea aia nu mâncau portocale decât o dată pe an, și atunci după ce-și rupeau hainele de pe ei la cozi umilitoare. Uită că nu-și cumpărau toată ziua bună ziua cafea pentru că atunci nu aveam decât nechezol. La serviciu mergeau cu autobuze supraaglomerate, atârnați de scări într-un echilibru periculos. Nu mai rămăseseră decât bancurile cu Ceaușescu și Europa Liberă, dar și astea ascultate pe furiș.

Vrem să mergem cu Uniunea Europeană, dar privim tot înapoi, vrem să facem un fel de șmecherie românească, să le luăm ălora banii și noi să rămânem cum am fost. Tot curentul ăsta naționalist-comunist nu face decât să ne blocheze integrarea în comunitatea europeană. Ideologii ăștia de pripas care aruncă peste tot că era mai bine înainte, nu ne fac decât sa fim opaci la regulile occidentale. Să ne opunem, să fim independenți, să ne rățoim la ăia de la Bruxelles că noi suntem buricul pământului.

Când a spus Brucan „20 de ani” a fost optimist, cu toate că noi toți l-am înjurat. Trebuie să se ducă probabil două generații contaminate să se nască o nouă Românie.

This Post Has 2 Comments

  1. dan ion sanda Reply

    scriitura f buna, nu prin tema… ca aici e de discutat/disputat, ci prin forta compacta de a imperechea vorbele si a le da energia cinetica necesara penetrarii mintilor (lenese!…) cititorilor!

  2. nucumorar Reply

    Va mulțumesc domnule Sanda, venind din partea dumneavoastră, cuvintele acestea au o greutate copleșitoare. Va sunt recunoscător.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Ti-a placut articolul? Sustine acest blog cu un share!

Te-ai abonat cu succes!

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Nuculus will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.