Am o afacere de reparații mecanice, un service auto. Treaba merge foarte bine, clienții sunt mulțumiți, revin în mod regulat la atelierul nostru astfel încât am reușit să facem și câteva contracte anuale cu posibilități de prelungire nelimitată, pentru niște firme cu parc auto mai mare. Singura condiție a fost să menținem calitatea, lucrul pe care îl și facem. În momentul în care ai contracte pe o perioada mai lungă poți să-ți gestionezi un buget mai mare, pe un termen mai lung. În acest moment al afacerii îmi pun problema de a mari capacitea de reparații dar și de a asigura și alte servicii astfel încât să acoperim toate cerințele sau cât mai multe cu putință. Mă gândesc să achiziționez o vopsitorie performantă și să asigurăm și servicii de tinichigerie. Am putea să facem mai multe rampe și să lucrăm mai multe mașini în același timp. Avem însă o mare problema, atelierul nostru este mic și este acoperit parțial, sub forma unui garaj. Avem totuși teren la dispoziție, acces la utilități. M-am gândit să închiriem o hala industrială și să ne relocam însă la un calcul mai amănunțit am ajuns la concluzia că deranjul e prea mare pentru un câștig minim. Într-o hală am putea să organizăm profesionist și o recepție, grup sanitar, aș putea să împart atelierul pe secții și aș putea să țin o gestiune mai aerisită și mai exactă a pieselor de schimb. Acum am o grămadă de fiare prin toată curtea și nu știu de unde sunt și la ce pot fi folosite, care trebuie reparate care trebuie casate.
Nu se pune problema să renovez actualul garaj, ar fi prea costisitor iar rezultatele ar fi minime. În condițiile astea m-am gândit să-mi construiesc o hală industrială. M-am gândit să fac un circuit astfel încât clientul să nu între direct în contact cu mecanicul decât în situații speciale, clientul să aibă posibilitatea să vadă operațiunile care se fac la mașina lui, totul să fie foarte transparent. Îmi trebuie un spațiu deschis destinat special clienților.
Am găsit firma Frisomat. Există posibilitatea de a accesa inclusiv proiecte europene. Le voi spune toate dorințele mele și ei vor face un proiect adecvat. Pentru muncitori trebuie să am un vestiar cu dușuri, îmi mai trebuie un grup sanitar pentru clienti și pentru personal, separat. Birourile și spațiul clienților le pot pune într-un container suprapus cu deschidere în hală.
Investiția într-o hală va fi costisitoare însă cheltuiala va fi recuperată prin creșterea producției dar și prin diversificarea serviciilor în timp ce calitatea și condițiile de muncă se vor îmbunătății. Un alt avantaj este timpul rapid de execuție, proiectele făcute de prestator. Va trebui să demolăm actualele construcții, vom mări rampele de acces. Având în vedere creșterea calității ne vom autoriza cu organisme internaționale de calitate, vom putea face contracte cu mari firme de service auto ce operează în Europa. Vom putea lucra mai ușor și cu firmele de asigurări care vor face contracte de reparații pentru mașinile avariate, constatări, etc.
Investiția într-o hală de producție este o investiție smart.
Articol scris pentru SuperBlog 2020
Pingback: Proba 18. Frisomat – spațiul ideal pentru afacerea ta