Opinie

Angajatii toxici

In orice organizatie mai mare exista angajati toxici, angajati dificili care prin activitatea lor aduc prejudicii. Angajatii toxici sunt cei care sunt nemultumiti in permanenta, sunt cei care comenteaza in mod negativ orice actiune a managementului. Ei sunt in permanenta intr-o atitudine pesimista si critica. Fie ca in cadrul reuniunilor oficiale afiseaza un scepticism flegmatic sau la o tigara barfesc noile masuri luate, angajatii toxici sunt intr-o ofensiva impotriva conducerii. Ei critica si sunt nemultumiti in permanenta. Nu sunt multumiti de sarcini, nu sunt multumiti de salariu, nu sunt multumiti de sefi, nu sunt multumiti de subalterni. Din punctul lor de vede se lucreaza prea mult pentru un salariu prea mic. Ei se considera foarte bine pregatiti si ocupa un post mult sub capacitatile lor.

Cu toate ca nu fac ore suplimentare, nu vin din timpul liber la serviciu si chiar au timp liber in timpul orelor de program ei considera ca lucreaza mult. Fac adesea comparatii subiective cu alti colegi de serviciu si se considera mult mai competenti si mai productivi cu toate ca in fapt lucrurile nu stau asa. Daca li se reduc sarcinile de serviciu ei vor continua sa se planga ca muncesc prea mult. Pe cealalta parte daca li se mareste salariul, intr-o prima parte vor fi multumiti, dupa care vor reincepe vechile atacuri negativiste si vor redeveni un pol de nemultumire. Solutia aceasta de a le micsora sarcinile de serviciu si de a le mari salariul nu este eficienta la ei. Vor incerca sa revolutioneze in felul lor organizatia. Vor sabota orice incercare de imbunatatire a activitatii prin opozitie la noile metode de lucru. Pot merge pana acolo incat din dorinta de a demonstra ca modul de lucru nu este eficient sa saboteze cu buna stiinta prin actiuni subversive sau pur si simplu prin omisiune. Daca constata un fapt care ar prejudicia organizatia nu il previn tocmai din dorinta de a arata slabiciunile acesteia. Se afla in permanent conflict cu seful direct , un conflict rece si subversiv. Vor specula orice greseala, orice neclaritate, orice disfunctionalitate ca sa arate slabiciunile organizatiei. Niciodata nu vor avea o initiativa de a imbunatati activitatea organizatiei, nu vor participa la eforturile colective voluntare pentru cresterea eficientei. Vor avea asemenea initiative in mod punctual numai daca li se promite un avantaj imediat si consistent.

Pornind de la acest mod de a fi si de la acesta atitudine fata de locul de munca angajatii toxici sunt gata sa intre in lupta pentru putere in firma. Ei se angajeaza in acesta lupta in mod nemeritat si in general profita de momentele de restructurare, atunci cand decizia managementului este nesigura si uneori eronata. Incearca sa capaciteze in jurul lor persoanele mai influentabile, persoanele santajabile sau nesigure pe valoarea lor profesionala. Persoanele toxice care se angajeaza in acesta lupta nu au scrupule. Nu au rusine, constiinta, limita, profesionalism, simtul realitatii.. etc. Sunt in stare sa croiasca planuri atat de diabolice si neprevazute incat ii pot lua prin surprindere si pe cei care ii cunosc foarte bine. Incep sa croiasca planuri de sabotare a activitatii chiar cu riscul de a sacrifica firma si locurile de munca ale colegilor.

Fac reclamatii si delatiuni. Reclamatiile sunt dintre cele mai fanteziste care se refera la lucruri neimportante sau pur si simplu inventate. Delatiunile privesc activitatea privata, amante, vicii, intamplari din viata privata a colegilor de serviciu. Pe fondul lipsei de actiune a managementului in asemenea cazuri si ca urmare a faptului ca uneori cei care decid nu fac verificari exista riscul ca o asemenea persoana sa urce in ierarhie in mod nemeritat si periculos pentru firma. Tinanad cont ca un asemenea angajat toxic nu isi urmareste decat interesul personal realizat prin orice mijloace, daca intr-o pozitie inferioara produce pagube relativ mai mici, intr-o pozitie mai mare, pagubele vor fi semnificativ mai mari.

Angajatul nu are scrupule in a santaja firma si de a o sabota intern pentru asi atinge scopul. Principala caracteristica a angajatului toxic este ca atasamentul fata de organizatie este zero. Adica pentru un asemenea angajat nu conteaza ca lucreaza in organizatia pe care o saboteaza sau pentru concurenta ei. Pentru acest angajat important este sa-si atinga scopurile de marire cu orice mijloace. In acest sens se va ocupa sa invete anumite lucruri esentiale in cadrul firmei , lucruri pe care daca le detine el poate sa declanseze un sataj ordinar. Daca nu obtine ceea ce isi doreste nu va ezita sa puna in pericol functionarea firmei.

A nu se face confuzie cu cei care manifesta o rezistenta la cultura organizationala datorita incompetentei, a lipsei de adaptare, a suprasolicitarilor, a varstei prea tinere sau din contra datorita varstei inaintate. Toti acestia pot fi recuperati. Important este ca nu privesc organizatia ca pe un dusman. Chiar daca au lipsuri si deficiente acestia pot fi angajati mult mai valorosi decat angajatii toxici. Angajatii toxici nu au ceea ce se numeste caracter, iar fara caracter nu se poate construi absolut nimic. Ei pot fi foarte competenti, de cele mai multe ori chiar sunt, perfecti pentru postul lor, insa atitudinea si mentalitatea ii fac inutili si periculosi pentru organizatie.

Angajatii toxici nu pot fi recuperati in cele din mai multe dintre cazuri pentru ca modul acesta de manifestare face parte din fiinta lor. Asa inteleg ei ca e corect sa se exprime in viata.
In cazul in care va intalniti cu asemenea oameni sfatul meu este sa-i convocati la o discutie in privat inca de la inceput si sa le sugerati ca cei nemultumiti de firma este normal sa paraseasca firma. Nu se poate face dragoste cu forta.
Din fericire nimeni nu este de neinlocuit iar cimitirele sunt pline de oameni de neinlocuit.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Ti-a placut articolul? Sustine acest blog cu un share!

Te-ai abonat cu succes!

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Nuculus will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.