Opinie

ALB ȘI NEGRU

foto www.standard.co.uk

Peste ocean au loc demonstrații masive împotriva rasismului. Există opinii potrivit cărora protestatarii ar fi neo-marxiști(o etichetă lipsită de conținut) și anti-fa. Ar fi grav dacă o asemenea pondere din populația Americii ar adera la ideologii catalogate ca teroriste. În realitate este vorba strict de rasism. Ca să poți protesta împotriva rasismului în mod logic în prima faza trebuie să recunoști că există rasism. Eu de exemplu am rămas surprins să aflu că celebra organizație KKK încă mai există. Sunt oameni, în general albi conservatori, care nu doresc schimbarea lucrurilor, ei consideră că nu există rasism și în general e vorba de cazuri punctuale, accidente, uneori aduc ca și contra-exemplu cazuri de albi abuzați.

Protestele s-au extins și în Europa. În Anglia a fost dărâmată statuia unui fost negustor de sclavi. La noi nimic, un gest simbolic. E firesc ar spune unii, noi nu avem cetățeni de culoare(așa, ca să fiu politically corect). De multe ori sub apele liniștite se ascund gropi adânci. În realitate, poporul român este extrem de rasist. Cel mai la îndemână exemplu este modul în care tratează minoritatea romilor(a țiganilor mai pe românește). De câte ori nu am auzit în societate că ar trebui exterminați, linșați, marginalizați, expulzați ? Începând de când suntem copii ni se spune ca o amenințare că ‘’dacă nu ești cuminte te dau la țigani ‘’. Citesc articole elogioase despre mareșalul Antonescu la care toate comentariile cetățenilor cu inițiativă îndeamnă la soluția capitală pentru țigani. Am o grămadă de cunoștințe care îmi strecoară subtil afirmații de genul că ‘’dacă ar putea i-ar omorâ’’. Există veșnic aceiași scuză : nu sunt educați, trebuie să meargă la școală. Sincer, eu nu știu cine nu e educat în toată situația asta și ar trebui să meargă la școală. Și la noi ca și în America, albii mediocrii, susținuți totuși de o parte a elitei fundamentaliste, vor soluția capitală. În condițiile astea mai avem obrăznicia să vorbim de toleranță, de omenie, de spirit creștinesc. Dacă mâine s-ar iniția un protest împotriva rasismului la adresa țiganilor nu ar ieși nimeni, nici măcar cei pentru care s-ar organiza. Tot în mediul on-line am văzut o năstrușnicie, că țiganii au fost robii românilor. Cu foarte puține excepții, românii de astăzi sunt urmașii iobagilor, șerbilor, clăcașilor, jelerilor, din vremea robiei țiganilor. Nu era mare diferența între aceste categorii sociale. Așa că ‘’râde ciob de oală spartă’’. Nici măcar țăranii liberi, răzeșii lui Ștefan cel Mare, nu aveau în robie țigani. Dar așa vorbesc unii ce se cred urmașii lui Menumorut.

Am urmărit discuțiile purtate acum în societatea americană despre rasism. M-a impresionat franchețea pozițiilor. Albii sunt educați în grupul lor să-i urască pe negrii iar negrii sunt educați în grupul lor să-i urască pe albi. Fiecare având motivele lor. Cele două poziții se alimentează reciproc. Nu se poate rezolva o problema dacă nu se exprimă în mod onest și tranșant acea problema. Să afirmi că a mai existat altă dată un alb care a fost tratat la fel nu este un argument în condițiile în care tensiunile din societate sunt deja foarte bine cunoscute. Adică hai să punem gunoiul sub preș.

Nu știu cum este în America, poate sunt manipulat de televiziuni, dar știu cum e la noi, la noi există discriminare pe criterii de rasă. Iar acesta discriminare este acceptată și încurajată de societate, de elită, de intelectualitate. Cea mai lăudată crema a inteligenței românești, intelectualitatea interbelică, a fost în mod asumat antisemită. Astăzi se tot încearcă recuperarea ei cuprinși fiind de amnezie. Greșelile trebuie recunoscute și evitate de cei care au posibilitatea să le evite.

Este cu atât mai absurd rasismul românesc în contextul în care, la nivel european cel puțin, românii sunt puternic discriminați. Este un fel de sindrom al celui mai drastic caporal din armată care și el la rândul lui fusese abuzat în perioada de instruire.

Ceea ce se întâmplă acum în America arată că se va încheia o lume, o lume ruginită, prăfuită, inadaptată, o lume a răfuielilor, a abuzurilor, a nedreptăților. Discriminări pe baza de gen, de rasă, de religie trebuie să dispară. Nu știe nimeni cum o să fie. America a fost în stare să aleagă un președinte de culoare. Lucrurile sunt ireversibile.  Teoriile astea cu ‘’noi suntem fii soarelui coborâți pe pământ și avem drept divin’’ nu mai țin.

            Martin Luther King spunea : ‘’copiii foștilor sclavi vor sta la masă cu copiii foștilor proprietari de sclavi ‘’. Visul lui e mai real decât niciodată.      

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Ti-a placut articolul? Sustine acest blog cu un share!

Te-ai abonat cu succes!

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Nuculus will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.