Opinie

Jurnal de carantină

România este în carantină cu armata pe străzi. Mă surprinde că astăzi, când noi inventăm inteligența artificială, luptăm împotriva unei molime exact cu aceleași măsuri pe care le luau oamenii în evul mediu. S-a indus oamenilor ideea că dacă vom sta în carantină vom scăpa de boală. Din motivul ăsta foarte mulți se bucură la vestea că armata va prelua controlul circulației în țară. Tot din arsenalul de manipulare s-a indus și ideea că armata trebuie să iasă pe străzi pentru că există oameni lipsiți de simț civic care nu respectă recomandările. Eu m-am autoizolat din proprie inițiativa așa cum probabil foarte mulți au făcut-o, nu pot să știu ce se întâmplă afară, e posibil să-mi arate la televizor orice pentru că nu am cum să verific. Cred că marea majoritate a oamenilor au respectat măsura de distanțare socială. Nu pot să nu observ că reportajele făcute de jurnaliști cu vocea în gât strigând sfârșitul lumii au constituit platforma perfectă pentru instituirea stării de urgență sub control militar. Nu pot să nu observ cât de mult se bucură unii de parcă armata o să ne scape de pandemie.

Hai să fim raționali, carantina nu a rezolvat nicio pandemie. Să citim în cărți, ciuma bubonică, cu toate măsurile de carantină, a ucis o treime din populația Europei. Albert Camus descria exact situația unei epidemii de ciumă în Oran, nimeni nu știe de unde a venit, nimeni nu știe de ce a plecat, nimeni nu știe când va reveni. Știu și eu că romanul e între altele o alegorie la apariția fascismului însă realitatea existenței molimei nu poate fi contrazisă. Nici astăzi nu există un remediu așa cum nici pentru malarie nu există un vaccin. Așa de deștepți și geniali cum suntem noi nu am reușit să eradicăm aceste boli. Armata nu va putea să tragă cu tunul în coronavirus, cel mai bun lucru pe care ar putea să-l facă ar fi să nu se îmbolnăvească și ei. Armata în schimb ar putea să tragă în noi. Deci manipularea asta cu o să iasă armata și o să ne scape de virus nu ține. În mod ciudat virusul se transmite fără permisiunea armatei.

 Carantină, așa cum îi spune și numele, ține 40 de zile. O să stăm 40 de zile toți în case ? Să zicem că o să stăm doar două săptămâni pentru că noi suntem moderni și trăim mai repede. Sunt foarte curios să vedem efectele acestei carantine peste termenul ăsta. Va scădea numărul de îmbolnăviri, numărul de morți ?

De dragul unor explicații logice aș vrea să-i întreb pe cei care jubilează de bucurie că astăzi stăm cu armata pe străzi închiși în case : ce explicații ne veți mai da peste două săptămâni ?

O altă meteahna a noastră e să găsim vinovați. De vină sunt chinezii, apoi italienii și în cele din urmă străinii. Acum de vină sunt ‘iresponsabilii’, ‘nesăbuiții’,’tinerii’,’bătrânii’,’oamenii fără minte’. Spume la gură făcute de niște minți înfierbântate. Dacă și-ar bagă un pic capul în frigider poate s-ar gândi și rațional, s-ar gândi la rezolvarea situației. România nu putea să se sustragă de la acestă pandemie numai pentru că noi suntem urmașii dacilor. Într-un fel sau altul ne ajungea și pe noi năpasta oricât de vigilenți am fi fost.

Ceea ce mi se pare destul de periculos este faptul că în momentul de față s-a creat un orizont de așteptare populației. Dacă stăm în casă cu armata pe străzi boala va fugi. Și dacă nu va fugi ? Așa cum nici alte boli nu au ținut cont de dorințele oamenilor de ce coronavirusul ar ține cont ? În acel moment oamenii vor avea pe bună dreptate nervii întinși la maxim. Cine , ce, mai spune atunci ? O să le dea lumea foc la propriu (citat din Andrei Caramitru).

Nu sunt împotriva carantinei, e singurul lucru pe care știm să-l facem, dar nu cu speranțe prea mari. Sunt împotriva armatei pe străzi pentru că în general sunt împotriva armatei, o găsesc absolut inutilă. În situația dată e ca și cum unul care nu are argumente și vrea să convingă îl chema pe frați-su mai mare și mai prost să-i bată pe toți aia care nu vor să înțeleagă. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Ti-a placut articolul? Sustine acest blog cu un share!

Te-ai abonat cu succes!

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Nuculus will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.