Opinie

Românii și America

În 89 am făcut o revoluție și ne-am bucurat că am scăpat de regimul dictatorial al comunismului. Libertatea a fost cel mai important lucru pentru care am făcut acea revoluție, ‘’vom muri și vom fi liberi’’- așa se striga atunci. Am îmbrățișat cu toții democrația, am considerat că dacă am reușit să ne scuturăm de sistemul opresor impus de vecinii din răsărit lucrurile vor merge înainte de la sine. Înainte de 89 în România trăiam într-o pușcărie mai mare, nu putea călători în afara țării, nu aveam acces la niciun fel de informații, duceam lipsă de alimente și condiții minime de trăi. Un lucru pe care l-am constatat mai târziu a fost faptul că fusesem captivi într-un veritabil ospiciu în care s-a practicat intens spălarea pe creier cu intoxicări propagandistice național-comuniste. Am fost decuplați de la viața culturală și științifică a planetei. În fapt asta e cea mai mare libertate pe care am câștigat-o.

Am crezut că democrația, libertatea, sunt cadouri naturale, firești, lucruri ireversibile în existența noastră. Din păcate însă aceste valori fundamentale care definesc demnitatea unui om sunt  încă atacate și trebuie aparate de fiecare dintre noi în fiecare zi. Este exact ceea ce vedem că se întâmplă în occident, oameni care protestează, oameni care luptă, oameni care înțeleg să-și ceară drepturile cu hotărâre. Atunci când democrația este amenințată oamenii ies în stradă. Libertatea se menține prin luptă, nu e o stare de fapt, asta trebuie să înțelegem din ceea ce se întâmplă inclusiv în America.

Am avut curiozitatea să citesc despre viața culturală și științifică din perioada interbelică. Atât în România cât și la nivel internațional au fost elite cu totul și cu totul excepționale. De multe ori mă întreb ce s-ar fi întâmplat dacă acea generație sacrificată brutal ar fi putut să-și ducă opera la capăt. Nu au putut să facă acest lucru pentru că în modul cel mai democratic cu putință a fost ales cancelar al Germaniei caporalul austriac Hitler. Oamenii nu și-au aparat libertatea și democrația în fața abuzurilor făcute de acest om malefic. Ei au avut încredere chiar dacă și-au dat seama cu siguranță că au de a face cu un dictator. Un tiran care să le rezolve problemele. Hitler a distrus toată generația interbelică și a dus lumea în cea mai mare conflagrație cunoscută până acum.

Românii emigrați în America au fost în marea lor majoritate pro-Trump. Ei se tem de comunism chiar și în SUA rămânând cu traume și frustrări din România pentru toată viața lor. Nu cred niciodată că în America este posibil să se instaureze un regim asemănător cu ceea ce am avut noi în țară. Extremismul de stânga nu justifică extremismul de dreapta, amândouă sunt letale pentru democrație și libertate. Trump s-a definit ca un politician fără complexe în fața convențiilor sociale, el a încurajat rasismul, misoginismul, discriminarea, marginalizarea unor întregi categorii sociale pe criterii de sex, religie, naționalitate și mai știu eu ce. A făcut asta in numele unei Americi mărețe, o expresie goală de conținut. Când a fost America mai glorioasă decât acum? În perioada când era colonie engleză sau franceză ? E o absurditate referința asta continuă la un trecut inexistent. El a respins din capul locului exprimarea polliticaly correct. Politicaly corect este o convenție comună de autocenzură prin care ne asumăm responsabilitatea de a nu-l jigni pe cel de lângă noi. Dacă intrăm cu toții într-o logică a acuzelor și a invectivelor nu ajungem în mod evident nicăieri. Așa suntem făcuți pe pământ, diferiți, ca să putem înțelegem trebuie să ne respectăm. Cei care atacă conceptul, am văzut și la noi destule minți luminate, sunt deranjați că nu mai pot să facă ei glumițe academice rasiste, misogine, homofobe, etc. În rest nu folosește la nimic utilizarea înjurăturii în comunicarea colectivă constructivă.   

Interesant este că a doua generație de români, mai diluați și mai integrați, cei născuți acolo, au fost pro-Biden.

Faptul că votul din America a fost unul just este demonstrat inclusiv de situația în care actualul președinte nu își acceptă înfrângerea. Este vital și esențial într-o democrație să știi să pierzi. Oamenii care nu știu să facă acest lucru demonstrează că nu înțeleg limitele libertății și nu merită să conducă într-o democrație poporul. Nerecunoașterea înfrângerii, un fapt  întâmplat și la noi de curând, reprezintă un abuz grav la adresa statului de drept. Această tipologie de personaje, adevărați inamici ai sistemului democratic, trebuie eliminați pe cale naturală din jocurile de putere. Sunt cei mai periculoși. Dar cine le-a dat această putere, cine i-a cocoțat acolo ? Evident niște votanți care au acționat ca niște simple tuburi digestive fără cap gândindu-se strict numai la farfuria din fatal lor. Nimic altceva. 

Nu știu dacă Biden va fi un președinte bun sau rău dar știu că Trump devenise o amenințare prin exemplul personal transmis în întreaga lume. Ne puteam trezi într-un conflict mondial iscat de niște remarci grosolane la adresa nu-știu-cui. Nu e posibil să joci viitorul umanității la ruleta hazardului și a impulsurilor de moment doar pentru că nu te poți stăpânii.

Există în mintea unora o teorie potrivit căreia oamenii de afaceri sunt eficienți și ei ar trebui să conducă treburile publice. Este o mare diferența între a conducere un bussines și a conduce o țară, ca patron poți să concediezi- așa cum a făcut Trump la televizor- pe cine vrei când vrei fără să te intereseze ce se întâmplă cu oamenii ăia, ca șef al statului din contră, trebuie să te preocupe cel mai mult situația oamenilor care nu se pot descurca sau au probleme și oricum nu poți elimina pe nimeni din societate.    

‘’Democrații’’ din state sunt mai de dreapta decât partidul conservator din Anglia pentru că asta e cultură americană. Nu se pune problema comunismului și nici măcar a socialismului în SUA. Astea sunt niște ‘’sperietori’’ vânturate de fricoși frustrați sau de agitatori legionari mistici neînțeleși.

Cel mai grav lucru care s-a întâmplat acum a fost faptul că un personaj ce refuză să recunoască o stare firească a democrației, pierderea alegerilor, a putut să ajungă în situația asta. Evident este vina votanților, a simpatizanților, a celor ce l-au promovat inconștient știind chiar cu cine au de-a face și gândind în modul cel mai egoist cu putință.

După cum am spus la început, libertatea se câștigă luptând fiecare dintre noi în fiecare zi pentru ea. altfel o pierdem în mâna unor descreierați fără nicio speranța.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

error

Ti-a placut articolul? Sustine acest blog cu un share!

Te-ai abonat cu succes!

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Nuculus will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.