Opinie

valori naționale

10.07.2020

Am citit că autoritățile din România comunistă au refuzat venirea lui Sergiu Celibidache la Filarmonica din București în cadrul unui proiect ce cuprindea mai multe concerte europene sub pretextul că ‘’ avem și noi dirijori chiar mai buni decât Celibidache’’. Este de asemenea cunoscută și de notorietate poziția oficialităților în cazul lui Brâncuși, înalte oficialități  care au catalogat arta lui că fiind decadentă și neinteresantă.

Niște troglodiți ar spune, cu un șablon, că România nu își susține valorile. Adevărul e că România și românii în general nu știu ce înseamnă aceste valori. Ceea ce li s-a întâmplat celor doi dar și multor altora nu reprezintă numai prostia activiștilor de partid, inculți și îndobitociți. Doar nu credeți că astăzi se înghesuie românii la concerte de muzică simfonică și la expoziții de sculptură. Românii au rămas la același nivel iar cei care conduceau atunci, conduc și acum, iar faptul cel mai trist este că sunt cu adevărat reprezentativi. Românii sunt cu mult mai interesați de un concert de muzică populară, de emisiuni de televiziune cu bârfă și ceartă, de mâncare moca, pomeni electorale, manele. Nici astăzi cei doi nu sunt cunoscuți în România la nivel de masă așa cum nici din Eminescu nu au rămas decât șabloane propagandistice. Aveam o colegă obsedată de data de naștere și de data în care a murit Eminescu. Informația asta plus încă două, trei, poezii din manualul de gimnaziu o făceau o mare iubitoare de Eminescu. Dacă nu știai lucrurile astea din punctul ei de vedere erai demn de tot disprețul. La fel se întâmplă și cu cei doi menționați mai sus. De parcă s-ar fi dus cineva, dintre cei care vorbesc, într-o expoziție de sculptură, să facă o comparație sau ar fi ascultat concerte de muzică simfonică. Asta e marea ipocrizie în care trăim. Iar ipocrizia asta națională se împrăștie până la cel mai mic nivel, individual.

De parcă nu știm ce mediocrii au ajuns să ne conducă. Ne conduc pentru că au fost împinși în față de alți mediocrii, oameni care se simt bine în mocirla națională. Nu există domeniu de activitate unde să nu se fi cocoțat în vârf cel mai impostor dintre impostori. În jurul lui lingăi și pupincuriști. Asta e structura de bază a societății noastre.

Ce să vorbim noi de Celibidache și de Brâncuși.

Mai sunt unii care consideră că ar trebui să se mândrească, ei nefăcând nimic și neștiind nimic despre nimic. 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Ti-a placut articolul? Sustine acest blog cu un share!

Te-ai abonat cu succes!

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Nuculus will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.