Opinie

Fără prejudecăți despre tineri

Interacționez oarecum constant cu generația de tineri de azi. La serviciu, acasă, în asociații, cercuri, grupuri, am posibilitatea și aș putea spune chiar șansa să-i cunosc. În prima fază am fost tentat să mă aliniez și eu unei opinii mai generale că sunt o generație fără viitor, că s-au născut obosiți, că nu învață nimic la școală, stau prea mult la calculator,că nu vor să se informeze sau că nu votează. Realitatea însă m-a contrazis. Am vecini un cuplu de tineri care nu au abonament la cablu și nici televizor. Am rămas surprins, cum adică să nu urmărească emisiunile TV dar, mi-am dat seama că de fapt nu e nimic de urmărit. În afară de două -trei emisiuni nici eu nu mă uit la televizor cu plăcere. Mi-au spus că se uită la filme pe laptop și au abonamente la platforme de streaming. Știrile le văd direct în telefon de la marile agenții de presă.

La serviciu învăț IT de la un coleg de 24 de ani, îmi este profesor și chiar dacă este cumva ciudat pot să spun că am învățat o grămadă de lucruri de la el. De atâtea ori am auzit bunici care își cheamă nepoții să-i ajute cu telecomanda la televizor, cu plata facturilor on-line, cu gestionarea conturilor pe rețelele de socializare sau cu repararea calculatoarelor. Și atunci cum poți să mai spui că nu învață nimic și stau prea mult la calculator. Cum ar putea să facă toate astea ?

Tinerilor nu le plac tradițiile, nu le plac spectacolele tradiționale nu le place muzică populară. Să fim serioși, nici nouă nu ne plăcea muzica populară, căutam discoteci să ascultăm muzică modernă. Astăzi generația tânăra călătorește foarte mult, mult mai mult decât am făcut-o noi la vârstă lor, văd și alte țări, alte tradiții, fac comparație. Nu înseamnă că nu apreciază tradițiile noastre însă le dau valoarea pe care o au în contextul întregii lumii. Ei înțeleg foarte bine că sunt români, lucrul ăsta eu undat, însă în același timp sunt și cetățeni ai planetei. Încearcă și reușesc să integreze totul într-o armonie nu într-un antagonism primitiv care spune că noi suntem ‘buricul pământului’. Ei nu practică naționalismul de proastă calitate care de-a lungul istoriei ne-a adus numai deservicii.

Se distrează în cluburi, la concerte, festivaluri, merg la mare, la munte, în țară sau străinătate. Au posibilitatea să comunice liber cu toată lumea, să învețe, să înțeleagă, să aleagă, și asta fac. Mulți muncesc în occident, învață limbi străine, asimilează sistemele lor, se integrează acolo. Niciodată nu rup legătura cu țara, chiar dacă uneori legătura e simbolică.

Se mai spune despre tineri că nu sunt stabili la locul de muncă. Și de ce ar fi ? Nu acceptă abuzuri, nu acceptă salarii mizerabile, nu acceptă capitalismul  feudal în care ne bălăcim de 30 de ani cu boieri și argați. Înainte oamenii se încadrau într-o întreprindere și de acolo ieșeau la pensie, indiferent de condițiile de muncă, indiferent de salariu, indiferent de orice alte oportunități sau dorințe aveau. Astăzi, în capitalism, pierderea unui loc de muncă a devenit ceva firesc, sunt restructurări, falimente, relocări ale capacităților de producție, dispariția unor meserii. În timp ce un matur percepe asta ca pe o tragedie existențială un tânăr vede o șansă de viitor.

Chiar dacă noi credem că ei nu știu, nu aud, nu văd ei știu, aud și văd mult mai bine decât ne închipuim noi. Iar cel mai mare câștig al lor, dar și al nostru ca nație, este că ei nu poartă în suflete ura și traumele comunismului. Comunismul nu este pentru ei decât o altă temă la lecția de istorie . Viitorul construit și decis de tineri nu va mai purta disputele trecutului, ei își doresc așa cum au spus de atâtea ori o ‘țară ca afară’. Și asta vor face.

Bineînțeles că noi vom rămâne cu frustrarea că vinovații nu au fost pedepsiți, că torționarii s-au infiltrat printre victime, că cei care au ucis la Revoluție au ajuns generali, eroi ai Revoluției cu pensii speciale. E numai vină noastră că nu am reușit în 30 de ani să separăm grâul de neghină, răspunderea asta nu o putem pune pe umerii generațiilor viitoare.

Generația lui ‘ era mai bine înainte’ va pierde lupta în fața tinerilor de astăzi pe cale naturală. Sau cum am spune noi :’timpul le rezolvă pe toate’.    

This Post Has 2 Comments

  1. Gratiela Vlad Reply

    Sincer, eu sunt profund impresionată de noile generații…. Mă uit și la tinerii cu care lucrez eu, precum și la fiu-miu și la generația „cea mai nouă”. Copiii aceștia sunt incredibil de inteligenți și de proactivi. S-au născut cu acces la informație, au o capacitate incredibilă de a discerne realitatea de ficțiune și asimilează informațiile precum un burete.
    Din păcate însă, eu am acces la un procent foarte mic de tineri. Aud adesea preconcepții și păreri negative. Văd statistici privitoare la performanțele lor și sunt șocată să văd că există o diferență atât de mare între indivizi ai aceleiași generații. Extremele se distanțează incredibil de tare una de cealaltă. Cei buni sunt extraordinar de buni… în timp ce aceia mai puțin buni… e bine… sunt diametral opuși celor dintâi.

  2. nucumorar Reply

    Mulțumesc pentru comentariu. Sunt perfect de acord cu cele spuse de dumneavoastră. În final însă o generație este definită de vârfurile ei, ei sunt cei care croiesc viitorul. În rest, în toate generațiile sunt și vreascuri. Ei rămân doar în statistici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

error

Ti-a placut articolul? Sustine acest blog cu un share!

Te-ai abonat cu succes!

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Nuculus will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.