Opinie

Reclame luminoase, lumină și culoare în cartier

În fiecare seară, după ora 20, ne întoarcem acasă de la serviciu din Drumul Taberei în Măgurele. Cunosc cartierul de când mă știu, l-am văzut și înainte de 89 și după. Mulți spuneau că nu vom reuși să ne dezvoltăm, ‘nu veți reuși nici să zugrăviți ce a făcut Ceaușescu’. Astăzi cartierul e total schimbat, nimic nu mai amintește de cenușiul apăsător din epoca de aur, prost luminat, construit ca un ghetou, un lagăr. Am noroc că îmi funcționează atât memoria cât și onestitatea. Au apărut clădiri noi, moderne, arhitectură îndrăzneață, oțel și sticlă, ansambluri de locuințe cu apartamente generoase, confortabile, aspectuoase. Numai dacă ești răutăcios nu vezi toate modificările astea în bine.

Nu pot să uit întunericul din cartier de pe vremea lui Ceaușescu, iluminatul stradal era limitat la maxim, se făcea o economie crâncenă la consumul de energie electrică, trebuia să fi foarte atent când circulai pe străzi să nu cazi în gropi(gropi erau și atunci, gropi sunt și acum) sau în guri de canal neacoperite. Era mai bine dacă era iarnă sau dacă prindeai o noapte cu luna plină, iluminat natural, ecologic și gratis, bucuria lui Ceao. Primul lucru care a schimbat aspectul cartierului după revoluție au fost luminile de la reclame. Erau niște investiții private ale unor comercianți dibaci care în felul acesta își atrăgeau clientela. Și funcționa. Văzusem numai în filmele americane distribuite ilegal în sistemul de nopți-video organizate de întreprinzători chiar la ei acasă. Acolo văzusem cum arată reclamele pe străzile din America, cum se strângeau băieții la o bere, un burger, o cola. Pentru noi astea erau vise. Imediat după 90 visele deveniseră realitate iar reclamele luminoase și colorate ajunseseră și în cartierul nostru.

Am plecat de pe buclă spre piață, s-a deschis un cabinet medical nou, văd din mașină, cu toate că e întuneric afară deslușesc oferta de servicii care e afișată pe un panou luminos. E bine de știut. La piață, acum Drumul Taberei, înainte Moghioroș, căutăm o farmacie. Mă orientez tot din mers la o farmacie care are un program non-stop ce apare printre afișajele electronice ale farmaciilor. E deja târziu și nu toate mai sunt deschise. Înainte în piață era atât de întuneric încât călcai peste țăranii care dormeau noaptea lângă marfă. Acum peste tot sunt reclame luminoase, magazinele sunt scăldate în lumina, închise sau deschise. Tot în grabă îmi arunc privirea spre o casă de schimb valutar să mai văd cât e euro, cursul e afișat electronic pe un panou cu leduri.

După ce terminăm în piață mergem pe strada Brașov până la mall-ul făcut pe locul unde era Tricodava. Îi spune Drumul Taberelor. Verific totdin mașină pe un panou de afișaj al parcării câte locuri sunt libere la fiecare nivel și îmi aleg să urc la unu. Ne facem cumpărăturile, mai zăbovim la un ceai pe terasă și vedem peste drum reclama luminoasă a circului care a venit în cartier. Hotărâm că trebuie să mergem și noi negreșit în weekend.

Arunc în grabă un ochi la ceasul electronic montat în interiorul mall-ului și îmi dau seama că s-a făcut târziu. Trebuie să ajung repede acasă să scriu articolul pentru concurs. O apucăm pe bulevardul Ghencea și din mers ne uităm în stânga și  în dreapta să vedem ce magazine s-au mai deschis. O cofetărie, un butic de haine, o cafenea, o covrigărie. Îmi vine să râd când mă gândesc la gluma cu Isus care le-a spus apostolilor să meargă în lume și să-și deschidă simigerii. Dacă nu erau reclamele astea luminoase nu vedeam nimic.

O luăm pe Antiaeriană apoi șoseaua București – Măgurele. Tot de la o reclamă am aflat că s-a deschis un magazin non-stop și la noi în oraș așa că ne putem lua țigări la două noaptea chiar de lângă casă.

În viitor cu siguranță vor fi afișate pe panouri cu leduri mult mai multe informații, știri importante, calitatea mediului, prețuri la diferite alimente în diferite piețe,  inclusiv reclame sau mesaje private.

Mi-ar place să se afișeze inclusiv că mi-am uitat telefonul acasă sau că pot să ajung la o destinație mai repede dacă o iau pe un anumit traseu, să nu uit de ziua neveste-mi(asta să fie cu alertă) și cine știe ce alte chestii utile.

 Articol scris pentru proba 15 a concursului SuperBlog 2019 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

error

Ti-a placut articolul? Sustine acest blog cu un share!

Te-ai abonat cu succes!

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Nuculus will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.