Opinie

Despre discursul lui Pleșoianu

În week-end-ul ăsta ce risca să devină plictisitor de monoton un eveniment neobișnuit mi-a tulburat liniștea. Extraordinarul, nemaipomenitul, inegalabilul discurs al lui Pleșoianu. Mărturisesc că nu am urmărit congresul PSD, de fapt nu urmaresc congresul nici unui partid politic. Gargară ieftină și panglica-reala de doi bani, niște papițoi ce își dau importanță fără motiv. La un moment dat însă, din senin, a început să plouă cu mesaje bombastice pe toate rețelele de socializare, ‘discursul lui Pleșoianu’. La televizor, pe toate posturile de știri, ‘ extraordinarul discurs a lui Pleșoianu’. Analiști plătiți cu ziua, țoape machiate specialiste în nimic, atârnători prin posturile de televiziune, lăudători și critici deopotrivă, ‘extraordinarul discurs a lui Pleșoianu’. Ca la un semn, parcă toți au avut articolele scrise înainte, și nici măcar nu m-ar mira asta, au explodat întrecându-se în titluri gogonate. În frunte marele Sputnik care titra cu litere mari : ‘Discurs excepțional a lui Liviu Pleșoianu – așa ceva nu s-a mai auzit ! A cucerit sala’ Bătrânul gazetar comunist,după cum singur s-a declarat, a făcut analize și ras-analize ale congresului cu o singură concluzie : Pleșoianu marele star al partidului. Până la urmă nu i-a folosit prea mult, n-a reușit să învingă sistemul de obediențe bizantine din bătrânul partid emanat din vechiul partid ilegalist. Nu înțelegeam însă ce a fost așa de magnific, ce a spus, a prevăzut sfârșitul lumii, a descoperit elixirul tinereții veșnice și a pensiei fără de moarte, a adus moaștele sfintei Parascheva, ce a zis până la urmă. Nimeni nu spunea nimic, un lucru absolut bizar, să spui despre cineva că a avut un discurs extraordinar și să nu scoți nici măcar o idee, un citat, ceva acolo …

M-am apucat să caut discursul înregistrat. Nu aveam mari așteptări, bănuiam cam în ce direcție o să bată clientul și produsul televiziunii de partid iar bănuielile nu mi-au fost înșelate. După cum a scris Alina Mungiu Pippidi la congresul PSD a fost o înfruntare între morți și vi. Iar Pleșoianu a vorbit în numele morților. În linii mari, estetic vorbind, discursul ăsta extraordinar a fost un ‘stand-up comedy’. A început cu o poveste ce se dorea pilduitoare despre monștrii care îi tulbură liniștea tânărului candidat. Am remarcat interpretarea de actor de comedie inclusiv în momentul în care imita ironic modul în care ne vorbesc americanii. Gesturi teatrale, tragice, patetice. O trimitere la Baiazid și Mircea (cred că Mircea Badea). Toți ăia din sală pot să voteze că întâlnirea asta chiar a avut loc în realitate. Interpretarea a fost de student care dă la actorie în fiecare an și nu reușește . Prea patetic. Discursul a fost o prelungire a unei emisiuni celebre printre pensionarii naționali realizată de cel mai mare fan al oratorului. A folosit inclusiv cuvintele realizatorului consacrat. Am reținut cuvântul ‘oribil’, cuvânt pe care omul de televiziune îl folosește cu obstinație din lipsa unui vocabular mai bogat.

Dar să nu uităm, Pleșoianu e un om politic, nu e un circar. Și totuși ce a spus. Păi, în linii mari, pentru ca nu am avut răbdare să-l ascult până la capăt, a reluat temele predate la școala de propagandă televizată. Nu ne dezicem de tovarășul nostru Dragnea, nu-i iubim pe europeni, nu-i iubim pe americani, continuăm lupta cu toată lumea până nu mai rămâne piatră pe piatră. Deci domnilor, sau tovarășilor, cum preferați voi, despre asta a fost marele discurs a lui Pleșoianu. Nu m-ar fi mirat să fi vorbit despre memoria lui Ceaușescu, despre marele prieten Stalin, sau cine știe ce alte fabulații.  Cum ați sărit voi toți cu articolele scrise înainte doar să le plasați pe circuit. Asta e marea voastră stea ?

Despre oamenii din sală ce să vă spun, sunt nevinovați, sunt ăia care aplaudau la plenare, aia care combăteau în ședințele de partid, aia care nu înțeleg nimic dar pricep totul. Înainte tovarăși !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Ti-a placut articolul? Sustine acest blog cu un share!

Te-ai abonat cu succes!

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Nuculus will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.