Advertorial

Reinventare

Prima încercare de a scrie ceva datează din perioada școlii primare. Evident era vorba de o compunere. Dacă nu mă înșeală memoria tema era legată de toamnă. Îmi plăceau compunerile și mă bucuram să le scriu. Multor colegi le scriau părinții din dorința de ai ajută, evident în mod eronat, eu însă voiam să le fac singur. Perioada din viata unui om care contează cu adevărat e copilăria așa că mi-au rămas adânc imprimate câteva impresii din acestă întâmplare. Am citit scriitura în clasă. În primul rând, în dorința de a fi diferit de ceilalți, nu începusem cu obișnuitul și plictisitorul ‘’ Într-o zi frumoasă de toamna ‘’. Asta nu i-a plăcut învățătoarei și a ținut să-mi taie aripile de la început. Încălcasem cutuma. Tema era despre înmormântarea bunicii mele care se întâmplase chiar în respectiva toamnă. Legasem toamna de moarte cumva. Pe măsură ce înaintam în citirea textului simțeam, atât cât puteam eu, că deja captasem atenția. Un sentiment plăcut. Compunerea s-a terminat trist și lacrimogen, nicio speranța, nimic optimist. Mi-am dat seama că îi impresionasem pe colegi, se lăsase o liniște stranie pe care puteai să o pipăi. Într-o clasa de 36 de copii de 8-9 ani se auzeau doar respirațiile. Învățătoarea rămăsese cumva, fără cuvinte. Foarte bine, ai notă zece. Pe vremea aia nu erau calificative. În felul ăsta mi-am dat seama că parcă ar fi ceva în mine.

Nu m-am ocupat de latura asta niciodată, mi-au plăcut orele de română, am citit ce se putea citi de pe unde se găsea, încercam să-mi exprim opinia de multe ori în contradicție cu regula generală. Nu eram un obraznic eram disciplinat însă eu nu învățam comentariile pe de rost pentru examene, nu preluam din cărțile critice idei nemestecate, încercam să înțeleg. Prin liceu am mai scris poezii cum cred că fac toți adolescenții dar fără vreo finalitate practică. Direcția în care am fost îndrumat a fost exact opusă preocupărilor mele literare, am luat calea unei școli tehnice. M-am pregătit în științele exacte apoi în inginerie unde am făcut și o carieră. Din când în când cineva din interiorul meu îmi dădea un ghiont și mai scriam un articol, o mică poveste, o poezie. Rar și dezordonat. M-am hotărât să citesc cărți din literatura universală, toți scriitorii care au câștigat premiul Nobel, apoi literatura națională care contează a altor popoare.

Când m-am întâlnit cu iubita mea pasiunea pentru literatură a fost cea care ne-a apropiat. În plus eu jucam șah, un alt obicei din copilărie. În perioada aia rămăsesem cumva blocat pe marea literatură rusă. Ea citea scriitori sud-americani și scria.

Vine o vreme în viață fiecărui om când primește semne că nimic nu e veșnic, nici măcar el. Fierul ruginește, castelele se dărâmă, imperiile dispar, ce poate fi omul decât o trecere. Încercările sunt diferite și au sensul lor. Căderea e normală însă ridicarea e viața însăși. Iubita mea m-a încurajat să mă exprim prin scris. Mi-a citit toate textele încât am ajuns dependent de critica ei. Scriu tot felul de lucruri, articole în presă, opinii, proză, poezie. Scrisul m-a transformat, m-a vindecat, m-a reinventat. Simt că a început o nouă viață. Nu am pretenția de a fi un mare corifeu, mi-aș dori, însă numai exprimarea mă face fericit. E o exorcizare a demonilor, o terapie, o transă. Îmi doresc foarte mult să-i mulțumesc iubitei mele pentru salvarea vieții. Cadoul pe care aș dori să îl fac nu poate avea decât valoarea unui gest pentru că toate bogățiile din lume nu pot echivala o nouă viață.

Nu e nicio zi specială, nu e o ocazie, pur și simplu asta simt și asta vreau să fac, să-i cumpăr un cadou. M-am gândit la un Set Borealy Medalion, Cercei, Brățară și Inel Venețian Lady.

Pe de altă parte, astăzi am ajuns ca eu să scriu mai mult decât ea și ea să joace mai mult șah decât mine. O surpriză frumoasă, neconvențională ar fi și un Cadou Joc Șah din Sticlă Mind Game.

Până la urmă nu avem două vieți, măcar viața asta pe care o explorăm să o trăim.

Susține blogul cu un share:
error

This Post Has One Comment

  1. Pingback: Proba 4. O experiență memorabilă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Ti-a placut articolul? Sustine acest blog cu un share!

Te-ai abonat cu succes!

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Nuculus will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.