Opinie

Pavlik Morozov-eroul sovietic, model pentru comuniști

De multe ori m-am gândit în ce cred comuniștii, care sunt valorile lor. Vorbesc despre oamenii obișnuiți nu despre nomenclatura sistemului. În biserica și religie nu cred, asta e clar, intelectualitatea îi deranjează, pe ăștia eventual îi tolerează până la un punct.

Am văzut de curând, prin grija nemaipomenită a televiziunilor noastre minunate, două filme de propagandă din perioada comunistă: Setea- 1961 și Străinul- 1964. Mi-am imaginat cam ce impact au avut filmele astea asupra oamenilor în epoca aia, ce propagandă făceau ele. În primul rând partidul comunist era partidul oamenilor săraci și amărâți, în permanentă se spune răspicat lucrul ăsta. Prin deducție logică toți cei care nu erau săraci sau amărâți deveneau automat dușmanii partidului și apoi ai țării. Acești dușmani trebuia să fie eliminați, nu politic, fizic. Cum? Prin violență prezentată în mod explicit în filmele astea de propagandă. Săracii și amărâții societății trebuiau să-i ia la bătaie, la omor pe toți ceilalți, să le ia pământurile, casele, toată agoniseala în numele dreptății comuniste. Iar lucrul asta era prezentat în mod direct, clar, dur, legitimând astfel toate violențele din societate.

În 1932 în Uniunea Sovietică se întâmpla o poveste tipic rusească. Un copil de 13 ani, pionier, își denunță tatăl ca dușman al poporului pentru că ascunsese grâu din recolta proprie de colectorii sovietici. Tatăl este arestat, familia anchetată, tatăl este condamnat la 10 ani de Siberia unde moare. Copilul devine un exemplu național, povestea lui este popularizată în toată țară. Numele copilului este Pavlik Morozov și sfârșește prin a fi el însuși omorât. După acestă întâmplare denunțătorul părinților lui din dragoste pentru țară devine erou național, se ridică statui, se fac cântece, se scriu poezii, într-un cuvânt un model pentru toți copiii comuniști.

Cum ar fi dacă astăzi s-ar repeta toate faptele astea?

Comuniștii cred în Pavlik Morozov.

Susține blogul cu un share:
error

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Ti-a placut articolul? Sustine acest blog cu un share!

Te-ai abonat cu succes!

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Nuculus will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.