Opinie

Școala românească produce analfabeți funcțional, semidocți, cabotini pe bandă rulantă

Într-un studiu recent, România e țara cu cei mai mulți analfabeți funcțional din Europa, peste 40% dintre elevi știu să citească dar nu înțeleg ce înseamnă. Ca să fie mai clar, studiul a fost făcut pe elevi, asta însă nu înseamnă că situația este altfel la nivelul întregii populații. Sistemul de învățământ este același, nu au avut loc schimbări, putem aplica acest procent întregii populații. Numai când îmi aduc aminte de celebrele comentarii la română învățate pe de rost, datele istorice sau geografice memorate papagalicește, recunosc analfabetismul funcțional. Ceea ce lipsește învățământului românesc, pe lângă multe altele, este lipsa stimulării gândirii critice și creative. Elevul român este învățat și încurajat să tocească. Așa a fost și înainte, așa este și acum. Este adevărat că o gândire critică ar solicita foarte mult și profesorul, care ar trebui să răspundă competent la tot felul de întrebări. Și e mai comod să rămână așa.

Semidoctul este o persoană care are puține cunoștințe, dar se consideră cult. Cuvântul provine din latinescul semidoctus care ilustrează o teorie conform căreia a fi doar pe jumătate este cel mai rău. În societatea noastră se potrivește absolvenților de liceu care au trecut prin școală ca gâsca prin apă și unora chiar cu studii superioare, dar care nu și-au mai perfecționat deloc cultura prin lectură critică și s-au intoxicat cu informații dubioase. Cultura de baza se face până la absolvirea liceului, dacă după liceu nu mai citești nimic sau citești cărți toxice, ai toate șansele să ajungi un semidoct. Pentru că nu ești decât pe jumătate intelectual de fapt ești cum e mai rău. Există o manelizare a culturii făcute de semidocți fără nici un reper, apar scriitori mediocri care însă vând foarte bine către alți semidocți, în muzică este foarte cunoscut fenomenul manelelor, în istorie au apărut curente absolut penibile, care susțin aberații la nivelul poveștilor SF.

Dacă cercetați topurile de vânzări de carte o să vedeți că cele mai vândute titluri aparțin unor gospodine bârfitoare, în timp ce literatura de calitate zace pe rafturi. Se vând tone de maculatură dacopată, care nu spune absolut nimic, basme toxice și mâncătoare de timp. În ce privește muzica, totul se piratează, se vând CD-uri cu muzică de petrecere și manele. Este o decădere evidentă a culturii maselor.

Cabotinul este la origine un actor de mâna a doua, care încearcă să obțină efecte teatrale prin mijloace de prost gust, astăzi vorbim de persoane mediocre care doresc să obțină atenția prin comportament teatral. Cel mai cunoscut la noi este smecherasul, combinatorul, băiatul de cartier.

Între cele trei categorii există evident o legătură strânsă, pentru că de cele mai multe ori toate cele trei se găsesc în același om. Iar procentul acestora nu se reduce doar la 40% din populație, eu cred că se duce bine spre 75%, adică la trei sferturi din populație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

error

Ti-a placut articolul? Sustine acest blog cu un share!

Te-ai abonat cu succes!

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Nuculus will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.