Opinie

Patriotism

Ce înseamnă astăzi patriotismul? E o noțiune depășita? Am avut chiar în dimineața asta o dispută cu cineva care îmi spunea că nu crede în patriotism și e ceva depășit, comunist, retrograd. Eu nu mă consider un mare patriot, adică nu sunt genul care își rupe cămașa după el, dar parcă nici așa de globalist nu-mi place.

Suntem români, e un fapt dat, așa cum e soarele, cum e aerul, cum sunt stelele, lucruri pe care noi nu le putem schimba. Vorbim limba română avem credință creștin ortodoxă(cea mai mare parte). Sunt lucruri pentru care noi nu avem nici un merit și nici o vină.

Partenerul meu de conversatei îmi spune că pentru el nu contează cetățenia, pentru el e important să traiască bine, ceva de genul Ubi bene ibi patria. Apoi mă întreabă retoric ce a făcut România pentru el, și tot el răspunde Nimic.  Vreau să va spun că discut cu un tânăr de vreo douăzeci de ani care îmi mai spune că e gata să plece din țară fără nici un regret și fără să se uite înapoi.

Eu îi zic să nu mai întrebe ce a făcut România pentru el să se întrebe ce a făcut el pentru România, îi spun că pentru țară trebuie să dai totul, alții și-au dat și viață, nu să aștepți ceva. El îmi spune că am fost educat așa de comuniști, că nu văd bine lucrurile, nu se mai gândește așa. Îmi mai spune că sunt învechit, astăzi se tinerii nu se mai împiedică de sentimentele patetice de patriotism , tinerii sunt ce vor ei să fie oriunde vor să fie. Eu ii spun că oriunde se vor duce, chiar și dacă vor minți că sunt altceva decât sunt, în adâncul sufletului lor ei vor știi exact ce sunt, adică faptul că sunt români.

Am văzut că s-a pus un cort de armata în centrul orașului, cred că o să facă fasole cu ciolan sau costiță afumată. Vreau să mă duc și eu să iau o porție, îmi place, mâncam asta în armata și avea un gust nemaipomenit. O să fim mai mulți din ăștia învechiți acolo la cortul ăla, din ăștia care au făcut armata, depășiți, dar o să mă simt bine, o să fiu între români.

Îmi place foarte mult să mănânc de ziua României o fasole la cazan făcută de soldați.

 

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Ti-a placut articolul? Sustine acest blog cu un share!

Te-ai abonat cu succes!

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Nuculus will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.