Opinie

Oamenii mari de azi și intereselor lor mici

Invenția secolului, net-ul , a permis prostului satului sa se exprime liber și sa genereze curente de opinie, asa după cum remarca sarcastic Umberto Eco. Rețelele de socializare, unde utilizatorii se exprima în toata splendoarea lor, ne-au permis sa facem câteva constatări interesante. Pe facebook o poza atrage mult mai mult atenția decât un text, o fotografie cu o femeie este mult mai interesanta decât o pictura iar o femeie goala generează infinit mai multe like-uri decât o fotografie decenta a unei personalități literare. Un text de o pagina nu mai interesează pe nimeni, dacă e nevoie de asa ceva se practica la greu copierea de pe wikipedia. Generația școlarilor de astăzi nu mai citește un roman din scoarță în scoarță, se uita la film. De curând am văzut o postare pe vlogg care a adunat mii de vizualizări în care protagoniștii mâncau bomboane. Super cool. Nici de scris nu se mai scrie normal, astăzi se folosesc prescurtări ale prescurtărilor și se utilizează oricum rom-engleza. Toate proastele se fotografiază cât mai dezbrăcate sa-și facă trafic pe blog. Gibonii care băloșesc pe taste intra în transa. Marile blogguri de succes se bazează pe niște rețete care nu au nimic comun cu valoarea conținutului. Culmea e ca oamenii ăștia câștigă bani din mizeriile alea. Uratele își fac blogg sa dea sfaturi unor casnice încuiate cum sa crească copiii, cum sa-și pună varza la murat, cum sa meargă pe strada. Toate banalitățile au devenit evenimente mondene, diva X a mers la piață, Georgică a mâncat la restaurant fasole pe bat. Si oamenii chiar urmăresc asa ceva, comentează, sunt fideli, devin isterizați dacă nu primesc veștile astea de căcat.
Toti labagiii se apuca sa-și facă blog fără sa aibă nimic interesant de spus , și pentru ca nu spun nimic scriu despre apa de ploaie și locurile de parcare. Culmea ca sunt în topurile bloggosferei, sunt citiți de mii de oameni. Exista persoane care își rup din timpul lor sa citească truisme gen Poptămaș, dacă nu o sa fie rău o sa fie bine, vara e cald iarna e frig, dacă ești îmbrăcat nu ești gol, etc. Si citesc cu mirarea prostului care a văzut pentru prima oara acesta evidenta. Multe lucruri au fost spuse mult mai bine și cu mult timp în urma însa prostul care n-a citit în viata lui decât amenzile de la RATB n-are de unde sa știe. In final sociopatii ăștia care au blogguri scot carți, carți care se vând în zeci de mii de exemplare.
Poate ca veți spune ca sunt frustrat. Recunosc, sunt frustrat, eu niciodată n-am sa pot sa ajung la performanta asta, o sa trebuiască sa ma obișnuiesc cu gândul ca voi avea trei cititori și niciodată nu voi ajunge în top. Eu nu pot sa scriu articole de genul cinci pași cum sa te distrezi cu bani putini. Pana la urma lumea bloggarilor este o oglinda a societății în care trăim, la o asemenea societate avem bloggurile pe care le meritam.
O sa-mi spuneti ca e treaba lor, a celor care profita de conjunctura sa-și facă un ban cinstit, trăim într-o lume libera. Pe lângă faptul ca oamenii ăștia mediocri devin lideri de opinie pentru alți mediocri ei poluează in mod dramatic informația de pe net. Daca vrei sa cauți ceva cu adevărat interesant e ca și cum cauți un diamant într-o hazna urat mirositoare.
Toata achiziția omenirii în domeniu dezvoltării spirituale e anulata de somnul rațiunii care naște monștri. Din punctul asta de vedere ne afla în comuna primitiva, doua mii de ani de evoluție ne-au adus în situația în care sa ne miram de lucrurile cele mai banale. Au rămas doar nevoile de baza din piramida lui Maslow, mâncare, îmbrăcăminte, distracție ușoară, banalități plictisitoare.
Cine mai scrie astăzi carți de referință? Cine mai e interesat astăzi de spiritualitate? Lumea e grăbită sa facă bani din orice, sa facă din rahat bici care sa și pocnească.
Noua ne place sa spunem ca lumea evoluează uitând de lungile perioade întunecate din istoria omenirii. Pana la urma evoluția asta este un fenomen ciclic, după o perioada de iluminare vine un regres exact ca și coloana infinitului a lui Brâncuși care se dilata și se contracta repetabil .
Sa fim optimiști, coloana infinitului merge totuși în sus. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

error

Ti-a placut articolul? Sustine acest blog cu un share!

Te-ai abonat cu succes!

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Nuculus will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.